Kurczak z kuskusem i fasolką szparagową
Szukasz oryginalnego pomysłu na przygotowanie mięsa drobiowego? Nasz kurczak z kuskusem i fasolką szparagową jest właśnie dla Ciebie! To pyszne danie obiadowe, łączy w sobie delikatny smak, pochodzącej z kuchni północnej Afryki kaszy kuskus z uwielbianą w polskich domach fasolką szparagową oraz idealnie dobraną mieszanką przypraw. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że kurczak wcale nie musi być nudny!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
270 g
|
fasolki szparagowej
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
5
|
opakowań jogurtu naturalnego
100 g
|
200 g
|
kuskusu
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kuskus zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
{{{ing „p3” s1}}} gotujemy przez 5 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz papryką słodką. Odstawiamy.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy mięso, tymianek i smażymy przez 5 minut.
Do kurczaka dodajemy pokrojoną cukinię i fasolkę. Smażymy przez 3 minuty.
Wlewamy wodę i jogurt naturalny, mieszamy i dusimy przez 5 minut.
Podajemy z kuskusem. Smacznego!