Kurczak na parze z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną

Kurczak na parze z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną

Idealny letni obiad to…? Większość osób odpowie zapewne, że coś lekkiego, coś, w czym do głosu dochodzą sezonowe produkty. Nasza propozycja? Kurczak na parze z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną! Nie dość, że taki obiad świetnie sprawdza się w ciepłe dni, to jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie młodych ziemniaków, kapusty i koperku. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Kurczak na parze z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

661 kcal Kalorie
34 g Białko
23 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
329 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki czosnku
1,5 g
1
łyżeczka oliwy
5 g
4
sztuki ziemniaki
280 g
300 g
 kapusty
1
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
3
łyżeczki oleju
15 g
2
łyżeczki koperku
8 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

661 kcal Kalorie
34 g Białko
23 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
329 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kurczaka marynujemy w tymianku, czosnku, soli, pieprzu i oliwie. Możemy ugotować go od razu lub zostawić na kilka godzin, aby przeszedł przyprawami. Gotujemy na parze przez ok. 15 – 20 minut, w zależności od grubości kawałków.

2

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.

3

Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, dolewamy wodę do połowy wysokości kapusty i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę w trakcie gotowania, aby kapusta się nie przypalała.

4

W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Na suchą patelnię dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając. Gdy poczujemy lekko orzechowy zapach, oddajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę z gotowanej kapusty i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Przekładamy do kapusty i wszystko mieszamy.

5

Kapustę doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.

6

Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z kurczakiem i kapustą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.