Kurczak na parze z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną
Idealny letni obiad to…? Większość osób odpowie zapewne, że coś lekkiego, coś, w czym do głosu dochodzą sezonowe produkty. Nasza propozycja? Kurczak na parze z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną! Nie dość, że taki obiad świetnie sprawdza się w ciepłe dni, to jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie młodych ziemniaków, kapusty i koperku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
4
|
sztuki ziemniaki
280 g
|
300 g
|
kapusty
|
1
|
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
|
3
|
łyżeczki oleju
15 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka marynujemy w tymianku, czosnku, soli, pieprzu i oliwie. Możemy ugotować go od razu lub zostawić na kilka godzin, aby przeszedł przyprawami. Gotujemy na parze przez ok. 15 – 20 minut, w zależności od grubości kawałków.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, dolewamy wodę do połowy wysokości kapusty i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę w trakcie gotowania, aby kapusta się nie przypalała.
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Na suchą patelnię dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając. Gdy poczujemy lekko orzechowy zapach, oddajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę z gotowanej kapusty i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Przekładamy do kapusty i wszystko mieszamy.
Kapustę doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z kurczakiem i kapustą.