Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Nie masz pomysłu na obiad? Nasz kurczak Kung Pao poleca się do zjedzenia! Znajdziesz tu wyraziste składniki charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, m.in. sos sojowy, imbir, cebula dymka czy olej sezamowy, delikatne mięso drobiowe, ryż i moc warzyw. Całość nie tylko świetnie smakuje, ale także dostarcza mocy wartościowych składników odżywczych. Jakich? M.in. białka, błonnika, polifenoli, witamin z grupy B czy beta-karotenu. Konieczne wypróbuj nasz przepis!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,11/5
(z 19 ocen)
Kurczak Kung Pao
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

427 kcal Kalorie
26 g Białko
14 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
884 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
80 g
 ryżu basmati
175 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
sztuki cebuli dymki
40 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
20 g
 orzechów nerkowca

Sos:

2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżka octu ryżowego
10 g
2
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
plaster imbiru
5 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,2
szklanki wody
50 g
1,5
łyżki skrobi ziemniaczanej
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

427 kcal Kalorie
26 g Białko
14 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
884 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso, paprykę oraz cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę dymkę grubo siekamy. Kawałki kurczaka zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.

3

W miseczce dokładnie mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, posiekaną papryczkę chilli, erytrol, wodę i skrobię ziemniaczaną.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso i smażymy przez 3-4 minuty, mieszając co około 1 minutę, aż mięso będzie całkowicie ścięte, białe w środku i wyraźnie zarumienione z każdej strony. Zdejmujemy usmażonego kurczaka z patelni i odkładamy na bok.

5

Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na dużej mocy palnika przez 2 minuty, stale mieszając, aż warzywa będą lekko zmiękczone, ale pozostaną chrupiące (al dente).

6

Do warzyw dodajemy cebulę i orzechy nerkowca. Smażymy razem przez 1 minutę, mieszając.

7

Wrzucamy z powrotem na patelnię mięso. Zmniejszamy moc palnika do małej. Mieszamy sos ponownie (aby skrobia nie osiadła na dnie) i wlewamy go na patelnię.

8

Smażymy przez 1-2 minuty, stale i energicznie mieszając, aż sos zacznie natychmiast gęstnieć i całkowicie obklei mięso oraz warzywa.

9

Podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera