
Kurczak Kung Pao
Nie masz pomysłu na obiad? Nasz kurczak Kung Pao poleca się do zjedzenia! Znajdziesz tu wyraziste składniki charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, m.in. sos sojowy, imbir, cebula dymka czy olej sezamowy, delikatne mięso drobiowe, ryż i moc warzyw. Całość nie tylko świetnie smakuje, ale także dostarcza mocy wartościowych składników odżywczych. Jakich? M.in. białka, błonnika, polifenoli, witamin z grupy B czy beta-karotenu. Konieczne wypróbuj nasz przepis!

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
80 g
|
ryżu basmati
|
175 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
sztuki cebuli dymki
40 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
20 g
|
orzechów nerkowca
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
1,5
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso, paprykę oraz cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę dymkę grubo siekamy. Kawałki kurczaka zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
W miseczce dokładnie mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, posiekaną papryczkę chilli, erytrol, wodę i skrobię ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso i smażymy przez 3-4 minuty, mieszając co około 1 minutę, aż mięso będzie całkowicie ścięte, białe w środku i wyraźnie zarumienione z każdej strony. Zdejmujemy usmażonego kurczaka z patelni i odkładamy na bok.
Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na dużej mocy palnika przez 2 minuty, stale mieszając, aż warzywa będą lekko zmiękczone, ale pozostaną chrupiące (al dente).
Do warzyw dodajemy cebulę i orzechy nerkowca. Smażymy razem przez 1 minutę, mieszając.
Wrzucamy z powrotem na patelnię mięso. Zmniejszamy moc palnika do małej. Mieszamy sos ponownie (aby skrobia nie osiadła na dnie) i wlewamy go na patelnię.
Smażymy przez 1-2 minuty, stale i energicznie mieszając, aż sos zacznie natychmiast gęstnieć i całkowicie obklei mięso oraz warzywa.
Podajemy z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.