
Krem z marchewki i pietruszki z indykiem
Moc beta-karotenu, polifenoli i białka, a do tego delikatny, nieco słodki smak? Krem z marchewki i pietruszki z indykiem poleca się na obiad! Ten lekkostrawny posiłek będzie odpowiedni nawet dla wrażliwego układu pokarmowego i posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Co więcej – jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk marchwi
480 g
|
6
|
sztuk pietruszki
300 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
0,4
|
szklanki mleka
100 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i kroimy je w małą kostkę o boku około 1,5 cm.
Obieramy marchewki i pietruszki. Kroimy je w cienkie plasterki o grubości około 3–4 mm. W dużym garnku umieszczamy ziemniaki, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wodą (750 ml).
Gotujemy warzywa pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż będą miękkie – sprawdzamy, nakłuwając widelcem, powinny być miękkie i łatwo się rozgniatać.
W tym samym czasie gotujemy mięso – wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Dodajemy odrobinę soli. Gotujemy na małym ogniu przez 15–18 minut, aż mięso będzie miękkie i da się ławo pokroić. Po ugotowaniu wyjmujemy je z garnka i kroimy w cienkie plastry.
Gdy warzywa w zupie są już miękkie, usuwamy liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy mleko. Blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajemy trochę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na końcu dodajemy oliwę z oliwek – wlewamy bezpośrednio do gotowej, gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Gotową zupę podajemy z kawałkami mięsa. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.