Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Krem z brokuła

Krem z brokuła

Brokuł to jedno z najbardziej wartościowych warzyw uprawianych w Polsce – i świetne źródło folianów, witaminy C, beta-karotenu oraz przeciwnowotworowego sulforafanu. W kuchni zdecydowanie warto więc stawiać właśnie na niego – np. przygotowując krem z brokuła. Ten prosty przepis na zupę stanowi pyszne połączenie różyczek brokuła, cebuli, czosnku i ziemniaków z aromatycznymi przyprawami pełnymi polifenoli. Całość pysznie smakuje podana z mięsem drobiowym oraz pieczywem. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,18/5
(z 11 ocen)
Krem z brokuła
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

591 kcal Kalorie
49 g Białko
24 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
2217 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
250 g
 brokuła
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka ziemniaków
70 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
0 g
 pieprzu
2
łyżki śmietany 18%
50 g

Do podania:

1
kromka chleba żytniego razowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

591 kcal Kalorie
49 g Białko
24 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
2217 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki oraz kurczaka kroimy w kostkę, natomiast brokuł dzielimy na różyczki.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki oraz mięso i podsmażamy przez 2-3 minuty stale mieszając.

3

Zawartość garnka zalewamy bulionem, dodajemy brokuł i gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem do miękkości wszystkich składników, przez ok. 20 minut. Wyłączamy palnik.

4

Po tym czasie wyjmujemy z zupy kawałki mięsa i odkładamy na talerz. Zupę blendujemy na gładki krem, w razie potrzeby dolewamy wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

5

Ponownie włączamy palnik. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, tymiankiem i oregano wedle uznania.

6

Następnie w miseczce zahartowujemy śmietaną. Dodajemy do śmietany 2-3 łyżki zupy i energicznie mieszamy, ponawiamy czynność. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

7

W tym czasie pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

8

Gotową zupę podajemy z mięsem i grzankami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.