Krem z brokuła
Brokuł to jedno z najbardziej wartościowych warzyw uprawianych w Polsce – i świetne źródło folianów, witaminy C, beta-karotenu oraz przeciwnowotworowego sulforafanu. W kuchni zdecydowanie warto więc stawiać właśnie na niego – np. przygotowując krem z brokuła. Ten prosty przepis na zupę stanowi pyszne połączenie różyczek brokuła, cebuli, czosnku i ziemniaków z aromatycznymi przyprawami pełnymi polifenoli. Całość pysznie smakuje podana z mięsem drobiowym oraz pieczywem. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
brokuła
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka ziemniaków
70 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0 g
|
pieprzu
|
2
|
łyżki śmietany 18%
50 g
|
Do podania: |
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki oraz kurczaka kroimy w kostkę, natomiast brokuł dzielimy na różyczki.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki oraz mięso i podsmażamy przez 2-3 minuty stale mieszając.
Zawartość garnka zalewamy bulionem, dodajemy brokuł i gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem do miękkości wszystkich składników, przez ok. 20 minut. Wyłączamy palnik.
Po tym czasie wyjmujemy z zupy kawałki mięsa i odkładamy na talerz. Zupę blendujemy na gładki krem, w razie potrzeby dolewamy wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Ponownie włączamy palnik. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, tymiankiem i oregano wedle uznania.
Następnie w miseczce zahartowujemy śmietaną. Dodajemy do śmietany 2-3 łyżki zupy i energicznie mieszamy, ponawiamy czynność. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
W tym czasie pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Gotową zupę podajemy z mięsem i grzankami.