Krem paprykowo-pomidorowy
Masz ochotę na zupę pomidorową, ale klasyczny przepis przestał Ci smakować? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na krem paprykowo-pomidorowy, który łączy w sobie znany z dzieciństwa smak pomidorów, z wyrazistymi nutami pochodzącymi z papryki i selera naciowego. Całość dopełnia delikatnie rozpuszczająca się w ustach mozzarella oraz razowy makaron – jest to idealna potrawa dla wszystkich, którzy poszukują nieco odświeżonej wersji tego klasycznego przepisu.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
120 g
|
makaronu
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
sztuki mozzarelli
240 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1,6
|
szklanki wody
400 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek siekamy, pozostałe warzywa kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie w rondelku podsmażamy warzywa, dodajemy paprykę wędzoną. Po około 7 minutach dodajemy pomidory, wodę i bazylię. Gotujemy przez 10 minut.
Całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
Zupę podajemy z makaronem i mozzarellą.