Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Białkowe babeczki z mięsem i serem

Białkowe babeczki z mięsem i serem

Co powinien zawierać zdrowy posiłek ? Między innymi białko, które powoduje poczucie sytości, jest źródłem energii oraz pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę Dlatego smaczne, proste i zdrowe babeczki z nadzieniem z mięsa mielonego lub sera są idealne – na śniadanie, na kolację czy do pracy. Ooomnomnomnom !

40 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 18 ocen)
Białkowe babeczki z mięsem i serem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

340 kcal Kalorie
26 g Białko
21 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
477 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
900 g
 brokułu
4
ząbki czosnku
24 g
15
łyżek parmezanu
150 g
1
sztuka jajka
56 g
10
łyżeczek oliwy z oliwek
50 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
400 g
 mięsa mielonego wołowego
0,8
szklanki przecieru pomidorowego
200 g
12,5
łyżki ricotty
250 g
2
plastry mozzarelli żółtej
30 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
3
garści świeżej bazylii
9 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

340 kcal Kalorie
26 g Białko
21 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
477 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 40 min.
1

Brokuły gotujemy około 5-7 minut.

2

Brokuły, czosnek (połowa) 100 g parmezanu, jajko i 20 g oliwy wrzucamy do blendera i miksujemy.

3

Formę na babeczki smarujemy oliwą z oliwek.

4

Gotową masę nakładamy do formy i formujemy na kształt koszyczków. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

5

Nadzienie mięsne:

6

Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pozostały czosnek.

7

Dodajemy mięso i podsmażamy mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem.

8

Dodajemy 30 g parmezanu. Dodajemy posiekaną bazylię, natkę pietruszki (połowa) i przecier pomidorowy. Smażymy i mieszamy przez około 3 minuty.

9

Po nałożeniu sosu do babeczek posypujemy startą mozzarellą.

10

Nadzienie z ricotty:

11

Do miseczki wkładamy serek ricotta, dodajemy pozostałą natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

12

Po nałożeniu do babeczek układamy pokrojone pomidorki koktajlowe i posypujemy szczypiorkiem.

13

Nadzienie nakładamy do koszyczków. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.