 
      Kopytka z gulaszem
Rozpływające się w ustach kopytka z gulaszem pełnym warzyw to niezawodny przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. Delikatne ziemniaczane kluseczki stanowią pyszną bazę tego prostego dania – a główną rolę gra gulaszowy sos na bazie mięsa drobiowego i warzyw. Taki obiad zawiera aż 28 g białka w porcji, a dodatkowo jest źródłem błonnika, potasu, beta-karotenu czy folianów. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
 
        Kategorie
 
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            1
           | 
              opakowanie kopytek
             
                500 g
               | 
| Gulasz: | |
| 
            250 g 
           | 
               mięsa z piersi kurczaka
             | 
| 
            2
           | 
              sztuki marchwi
             
                160 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka pietruszki
             
                50 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cukinii
             
                200 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżeczki natki pietruszki
             
                15 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka mąki pszennej
             
                12 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kopytka gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Mięso kroimy w 2-3 cm kostkę,, przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (można dodać odrobinę wody).
Warzywa (marchew, pietruszkę oraz cukinię) kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do mięsa. Zalewamy wodą, tak, aby wszystkie warzywa były w wodzie. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
W małej miseczce z odrobiną wody mieszamy mąkę. Dodajemy do gulaszu i gotujemy jeszcze przez chwilę (bez przykrycia), aby sos zgęstniał. Mieszamy.
Do sosu dodajemy oliwę, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kopytka podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        