Kopytka z gulaszem

Kopytka z gulaszem

Rozpływające się w ustach kopytka z gulaszem pełnym warzyw to niezawodny przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. Delikatne ziemniaczane kluseczki stanowią pyszną bazę tego prostego dania – a główną rolę gra gulaszowy sos na bazie mięsa drobiowego i warzyw. Taki obiad zawiera aż 28 g białka w porcji, a dodatkowo jest źródłem błonnika, potasu, beta-karotenu czy folianów. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,89/5
(z 19 ocen)
Kopytka z gulaszem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

417 kcal Kalorie
28 g Białko
6 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
153 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie kopytek
500 g

Gulasz:

250 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
sztuki marchwi
160 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka cukinii
200 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
1
łyżka mąki pszennej
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

417 kcal Kalorie
28 g Białko
6 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
153 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kopytka gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

2

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (można dodać odrobinę wody).

3

Warzywa (marchew, pietruszkę i cukinię) kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Zalewamy wodą, tak, aby wszystkie warzywa były w wodzie. Dusimy pod przykryciem do miękkości.

4

W małej miseczce z odrobiną wody mieszamy mąkę. Dodajemy do gulaszu i gotujemy jeszcze przez chwilę (bez przykrycia), aby sos zgęstniał. Mieszamy.

5

Do sosu dodajemy oliwę, mieszamy.

6

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

7

Kopytka podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.