Kopytka z gulaszem
Rozpływające się w ustach kopytka z gulaszem pełnym warzyw to niezawodny przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. Delikatne ziemniaczane kluseczki stanowią pyszną bazę tego prostego dania – a główną rolę gra gulaszowy sos na bazie mięsa drobiowego i warzyw. Taki obiad zawiera aż 28 g białka w porcji, a dodatkowo jest źródłem błonnika, potasu, beta-karotenu czy folianów. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie kopytek
500 g
|
Gulasz: |
|
250 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kopytka gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (można dodać odrobinę wody).
Warzywa (marchew, pietruszkę i cukinię) kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Zalewamy wodą, tak, aby wszystkie warzywa były w wodzie. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
W małej miseczce z odrobiną wody mieszamy mąkę. Dodajemy do gulaszu i gotujemy jeszcze przez chwilę (bez przykrycia), aby sos zgęstniał. Mieszamy.
Do sosu dodajemy oliwę, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kopytka podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką.