Karkówka w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym
Aromatyczna, pełna składników odżywczych i naprawdę pyszna – taka jest karkówka w sosie grzybowym z purée ziemniaczanym. Ten tradycyjny polski obiad posmakuje dzieciom, a dorosłym przypomni ulubione potrawy z rodzinnego domu. Cały jego sekret tkwi w niezawodnym połączeniu – czyli soczystej karkówce w grzybowym sosie podanej z delikatnymi ziemniaczanym purée. A wartości odżywcze? Znajdziesz tu aż 35 g białka w porcji, a do tego (między innymi): żelazo, błonnik i witaminy C, B12 oraz D. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Puree: |
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
0,2
|
szklanki mleka 1,5%
45 g
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Mięso z sosem: |
|
125 g
|
karkówki wieprzowej
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
10
|
sztuk grzybów leśnych
100 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
2
|
łyżki śmietany 12%
36 g
|
Do podania: |
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie kroimy mięso na kawałki.
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na połówki i przekładamy do garnka. Całość zalewamy wodą do ok. 2 cm ponad wysokość ziemniaków i gotujemy na małym-średnim ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości (ok. 25-30 minut, czas liczony od zagotowania wody).
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie dodajemy mleko i masło, ubijamy tłuczkiem na gładkie puree. Doprawiamy solą wedle uznania.
Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w cienki plastry.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie dodajemy grzyby i smażymy razem przez ok. 5 minut.
Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Sprawdzamy widelcem, czy grzyby są już miękkie, w zależności od gatunku czas przygotowania może się troszkę różnić. W razie potrzeby wydłużamy czas duszenia do miękkości grzybów.
Do garnka dodajemy sól, pieprz oraz tymianek wedle uznania. Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki bulionu, dokładnie mieszamy. Zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy. Gotujemy całość jeszcze przez ok. 2-3 minut.
Na talerzu układamy puree oraz mięso z sosem. Danie podajemy z pokrojonym ogórkiem kiszonym. Posypujemy pure posiekaną natką pietruszki.