Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Karkówka w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym

Karkówka w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym

Aromatyczna, pełna składników odżywczych i naprawdę pyszna – taka jest karkówka w sosie grzybowym z purée ziemniaczanym. Ten tradycyjny polski obiad posmakuje dzieciom, a dorosłym przypomni ulubione potrawy z rodzinnego domu. Cały jego sekret tkwi w niezawodnym połączeniu – czyli soczystej karkówce w grzybowym sosie podanej z delikatnymi ziemniaczanym purée. A wartości odżywcze? Znajdziesz tu aż 35 g białka w porcji, a do tego (między innymi): żelazo, błonnik i witaminy C, B12 oraz D. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
65 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)
Karkówka w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

645 kcal Kalorie
35 g Białko
33 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1594 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Puree:

3
sztuki ziemniaków
210 g
0,2
szklanki mleka 1,5%
45 g
1
łyżeczka masła
5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Mięso z sosem:

125 g
 karkówki wieprzowej
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
10
sztuk grzybów leśnych
100 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
0,5
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
2
łyżki śmietany 12%
36 g

Do podania:

2
sztuki ogórka kiszonego
100 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

645 kcal Kalorie
35 g Białko
33 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1594 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie kroimy mięso na kawałki.

2

Ziemniaki obieramy, przekrajamy na połówki i przekładamy do garnka. Całość zalewamy wodą do ok. 2 cm ponad wysokość ziemniaków i gotujemy na małym-średnim ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości (ok. 25-30 minut, czas liczony od zagotowania wody).

3

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie dodajemy mleko i masło, ubijamy tłuczkiem na gładkie puree. Doprawiamy solą wedle uznania.

4

Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w cienki plastry.

5

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie dodajemy grzyby i smażymy razem przez ok. 5 minut.

6

Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Sprawdzamy widelcem, czy grzyby są już miękkie, w zależności od gatunku czas przygotowania może się troszkę różnić. W razie potrzeby wydłużamy czas duszenia do miękkości grzybów.

7

Do garnka dodajemy sól, pieprz oraz tymianek wedle uznania. Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki bulionu, dokładnie mieszamy. Zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy. Gotujemy całość jeszcze przez ok. 2-3 minut.

8

Na talerzu układamy puree oraz mięso z sosem. Danie podajemy z pokrojonym ogórkiem kiszonym. Posypujemy pure posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.