Kanapki z pesto, żółtym serem i papryką
Najlepsze smarowidło do pieczywa? Większość osób pewnie wymieniłaby masło, margarynę, ewentualnie awokado albo hummus. Ale czy wiesz, że w tej roli perfekcyjnie sprawdzi się też klasyczne włoskie pesto? Nasze kanapki z pesto, żółtym serem i papryką to idealny przykład wykorzystania tego wyrazistego sosu właśnie w roli smarowidła. A co najlepsze – jest to zdrowa opcja, bo zawiera mnóstwo witaminy E i polifenoli. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
465
kcal
Kalorie
26
g
Białko
19
g
Tłuszcze
51
g
Węglowodany
1023
mg
Sód
7
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka grahamki
80 g
|
2
|
łyżeczki zielonego pesto
10 g
|
4
|
plastry sera gouda
60 g
|
0,5
|
sztuki papryki zielonej
85 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
465
kcal
Kalorie
26
g
Białko
19
g
Tłuszcze
51
g
Węglowodany
1023
mg
Sód
7
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Grahamkę kroimy na pół, smarujemy pesto.
2
Na kanapki kładziemy ser żółty i pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę. Resztę papryki podajemy dodatkowo na talerzu. Smacznego!