Kanapki z delikatną pastą z kurczaka i warzyw
Wbrew pozorom nie trzeba wiele, by powstała kreatywna wersja tak klasycznego posiłku, jakim są kanapki. Przykład? Nasze kanapki z delikatną pastą z kurczaka i warzyw. Do ich przygotowania potrzebne będą Ci mięso i warzywa gotowane w delikatnym bulionie, a następnie zmielone na pyszną pastę. Efekt? Lekkostrawny posiłek pełen białka i witamin. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Pasta: |
|
1,5
|
szklanki bulionu
375 g
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu greckiego
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Dodatki |
|
20 g
|
sałaty
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa na pastę myjemy i obieramy, możemy pokroić na mniejsze kawałki, aby skrócić czas gotowania.
Mięso razem z warzywami umieszczamy w bulionie i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Widelcem sprawdzamy miękkość warzyw, w razie konieczności wyjmujemy wcześniej z bulionu.
Ugotowane mięso i warzywa studzimy, kroimy w kostkę i mieszamy z jogurtem oraz przyprawami.
Pomidor obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych, następnie kroimy.
Pieczywo nasączamy oliwą, następnie układamy sałatę, gotową pastę oraz pomidora. Pomidor można zjeść również osobno do kanapki z pastą.