Kanapki z chleba razowego z pastą jajeczną i ogórkiem
Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? A co powiesz na nasz przepis – kanapki z chleba razowego z pastą jajeczną i ogórkiem? Przygotowanie pasty jest bardzo szybkie i proste – ugotowane jajka i ogórka wystarczy pokroić w kostkę, dodać do twarogu, doprawić posiekanym koperkiem, solą, pieprzem, słodką papryką, wymieszać i – gotowe. Pasta bogata jest w białko, wapń, fosfor i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dodatek ciemnego pieczywa wzbogaca posiłek w błonnik pokarmowy, magnez i witaminy z grupy B. Kanapki z pastą świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub posiłek zabierany do pracy. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1
|
opakowanie twarożku grani
200 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Do miski wykładamy twarożek.
Jajka i ogórek kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy.
Pokrojone składniki przekładamy do miski z twarożkiem, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką wedle uznania.
Pastę nakładamy na pieczywo. Możemy również zjeść pieczywo z pastą.