
Kanapka z pastą z kalafiora i pieczonym indykiem
Kreatywne i pyszne danie na diecie lekkostrawnej? Mówisz i masz – kanapka z pastą z kalafiora i pieczonym indykiem poleca się na śniadanie lub kolację. Jej sekret tkwi w delikatnej, kremowej paście na bazie gotowanego kalafiora i mięsa drobiowego z przyprawami. Taka kanapka podana z pieczywem i ogórkiem kiszonym świetnie smakuje i doskonale syci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba pszennego
120 g
|
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
150 g
|
kalafiora
|
1
|
łyżeczka masła
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (termoobieg 180°C).
Mięso z indyka nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Odstawiamy na 15–20 minut, aby nabrało aromatu.
Układamy indyka w rękawie do pieczenia, następnie na blaszce i pieczemy przez około 25–30 minut (rozcinamy rękaw ok. 5 minut przed końcem pieczenia), aż będzie złocisty i w pełni upieczony (po przekrojeniu powinien mieć jasny kolor). Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do przestudzenia, a następnie drobno siekamy na małe kawałki.
W tym czasie gotujemy wodę w dużym garnku. Dodajemy szczyptę soli, wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10–12 minut, aż kalafior będzie bardzo miękki (sprawdzamy miękkość widelcem).
Odcedzamy kalafiora, przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę razem z masłem. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę letniej wody, aby uzyskać kremową konsystencję.
Do masy kalafiorowej dodajemy drobno posiekanego pieczonego indyka oraz suszoną bazylię do smaku, mieszamy całość dokładnie.
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, ponownie mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Ogórki kiszone obieramy ze skóry.
Chleb pszenny układamy na talerzu i nakładamy na kromki przygotowaną pastę. Do kanapek z pastą zjadamy ogórki kiszone.