Kanapka z łososiem zawijana w nori
Lubisz sushi? Nasza kanapka z łososiem zawijana w nori jest właśnie dla Ciebie! Znajdziesz tu charakterystyczne dla sushi składniki takie jak ryż, ryba i wodorosty nori – a wszystko uzupełnione o śmietankowy serek i świeże warzywa. Efekt? Pyszna opcja na śniadanie lub kolację, która nie tylko doskonale Cię nasyci, ale także dostarczy mnóstwa ważnych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. kwasy omega-3, jod, żelazo, wapń i beta-karoten. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
listek nori
2,5 g
|
40 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżka serka śmietankowego
25 g
|
75 g
|
łososia wędzonego
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
0,5
|
sztuki marchwi
40 g
|
1
|
sztuka papieru ryżowego
9 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Listek nori dzielimy na 4 sekcje. Robimy jedno nacięcie od środka listka w dół, dzieląc dolną krawędź na dwie.
W pierwszej sekcji nakładamy ryż, drugą smarujemy serkiem i nakładamy łososia, polewamy musztardą. Na trzecią i czwartą nakładamy warzywa.
Kanapkę składamy tak, aby sekcja pierwsza znalazła się nad drugą, pierwsza z drugą nad trzecią itd.
Zawiniętą kanapkę kładziemy na namoczony w wodzie płat papieru ryżowego i dokładnie zawijamy.