Jesienna sałatka z jarmużem, batatem, ciecierzycą i preclami
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
50 g
|
jarmużu
|
|
150 g
|
batata
|
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
|
30 g
|
precelków
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
Dressing: |
|
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w trybie góra-dół (lub 180°C termoobieg). Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Batata kroimy w kostkę około 1,5–2 cm. W misce mieszamy z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną według własnego uznania. Rozkładamy równomiernie na blasze i pieczemy 20–25 minut na średnim poziomie, aż batat będzie miękki (sprawdzamy widelcem).
Jarmuż wkładamy do dużej miski. Ciecierzycę odsączamy na sitku i przekładamy do jarmużu.
Jabłko kroimy w kostkę lub plasterki i dokładamy do miski.
W małej miseczce mieszamy oliwę, ocet jabłkowy, musztardę i miód. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy do połączenia składników.
Batata dodajemy do miski z jarmużem, ciecierzycą i jabłkiem. Polewamy wszystko przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Na sam koniec dodajemy połamane precelki i mieszamy bardzo delikatnie.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.