Jaglany deser z orzechami i czekoladą a la Snickers

Jaglany deser z orzechami i czekoladą a la Snickers

Inspiracja kultowym batonem zapewni Ci niezapomniane wrażenia smakowe. Śmiało obstawiamy, że to będzie Twój nowy ulubiony smakołyk. A właśnie takie smakołyki kochamy najbardziej, w zdrowszym wydaniu, na własnych zasadach, ale nadal przepyszne. Jaglany snickers z orzechami, czekoladą, daktylami i masłem orzechowym to doskonałe połączenie smaków!

30 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,36/5
(z 22 ocen)
Jaglany deser z orzechami i czekoladą a la Snickers
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

501 kcal Kalorie
14 g Białko
26 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
83 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1,6
szklanki mleka
400 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
10
łyżek płatków jaglanych
100 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
60 g
 orzechów ziemnych
1
sztuka czekolady
100 g
20
sztuk daktyli świeżych
100 g
10
łyżeczek masła orzechowego
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

501 kcal Kalorie
14 g Białko
26 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
83 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

W rondlu zagotowujemy mleko z ksylitolem, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz płatki jaglane, mieszamy i gotujemy przez 3-4 minuty. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem, studzimy.

2

Orzechy ziemne prażymy na suchej patelni, studzimy i układamy na płatkach jaglanych, lekko wciskając.

3

Daktyle blendujemy z masłem orzechowym do uzyskania jednolitej masy. Układamy warstwę na orzechach.

4

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na krem.

5

Przygotowany deser wstawiamy na godzinę do lodówki, aby stężał.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.