
Hot dogi w cieście francuskim
Szukasz pomysłu na przekąskę na spotkanie rodzinne? A może brakuje Ci inspiracji co przygotować na imprezę ze znajomymi? Przepis na hot dogi w cieście francuskim sprawdzi się tutaj idealnie! Hot dogi są szybkie w przygotowaniu, doprawione sosem na bazie ketchupu i musztardy z ciągnącym się w środku serem mozzarella. Z pewnością posmakują nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Co więcej – zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
|
8
|
sztuk frankfurterek wieprzowych Pikok Pure
336 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki musztardy
30 g
|
2
|
łyżki ketchupu
40 g
|
Dodatki: |
|
5
|
plastrów sera mozzarella
75 g
|
3
|
łyżeczki sezamu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, tryb góra-dół.
Ciasto francuskie rozwijamy na płaskiej powierzchni.
Ciasto smarujemy niewielką ilością ketchupu i musztardy, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Następnie posypujemy ciasto startym serem.
Na tak przygotowanym cieście układamy frankfurterki, pozostawiając niewielkie odstępy między nimi. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby frankfurterki były w środku.
Kroimy zawinięte ciasto na mniejsze kwadraciki lub kawałki, tak aby każda frankfurterka była w swoim własnym kawałku ciasta.
W małej miseczce roztrzepujemy jajko. Pędzelkiem smarujemy nim każdy kawałek ciasta, a następnie posypujemy sezamem.
Przekąski pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, czyli do momentu, aż ciasto będzie pięknie złociste i chrupiące.