Halloweenowa quesadilla
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
|
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
50 g
|
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
5
|
plastrów szynki z kurczaka
50 g
|
|
4
|
plastry sera cheddar
60 g
|
|
0,3
|
opakowania kukurydzy konserwowej
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu beztłuszczowo i podsmażamy obie tortille osobno przez około 1 minutę z dwóch stron, aż lekko się zrumienią. Odstawiamy na bok.
Ser ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Kukurydzę odcedzamy na sitku.
Na jednej tortilli rozprowadzamy passatę pomidorową równomiernie po całej powierzchni. Posypujemy bazylią, solą i pieprzem według własnego uznania.
Układamy plastry szynki z kurczaka równomiernie na passacie.
Posypujemy całość startym serem cheddar i rozsypujemy kukurydzę po całej tortilli.
Drugą tortillę wycinamy w kształt dyni na Halloween (na kształt twarzy wycinanych na dyniach) i przykrywamy nią wierzch drugiej tortilli.
Całość podsmażamy na średnim ogniu beztłuszczowo pod przykryciem przez 3–4 minuty, aż ser całkowicie się rozpuści.
Gotową tortillę podajemy na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.