Gulasz węgierski z dynią
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
300 g
|
polędwicy wołowej
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
1,5
|
sztuki marchewki
120 g
|
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
|
200 g
|
dyni
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy polędwicę wołową w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę w kostkę średniej wielkości, marchewkę w plastry grubości około 0,5 cm, natomiast paprykę w kostkę średniej wielkości (ok. 2 cm). Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Natkę pietruszki siekamy i odstawiamy na później.
Obieramy dynię, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę o boku około 2 cm. W przypadku użycia mrożonej dyni należy ją wcześniej rozmrozić.
Bulion rozrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
Na dużym ogniu rozgrzewamy oliwę w garnku z grubym dnem. Szybko obsmażamy polędwicę z każdej strony przez 2–3 minuty, aż lekko się zrumieni. Odkładamy mięso na talerz.
Do garnka dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia przez 3–4 minuty, następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejne 30 sekund, do uwolnienia aromatu.
Po tym czasie dodajemy marchewkę i paprykę, smażymy na średnim ogniu przez 4–5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Wkładamy polędwicę z powrotem do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i wędzoną, mieszamy przez 1–2 minuty.
Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i tymiankiem według własnego uznania. Zwiększamy ogień do średnio-dużego, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy i dusimy przez 20–25 minut, aż mięso będzie miękkie, ale nie rozpadnie się całkowicie.
Dodajemy dynię i dusimy jeszcze pod przykryciem przez 10–15 minut, aż dynia zmięknie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę gorącej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję gulaszu.
Gotowy gulasz przekładamy na talerz. Opcjonalnie posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na gorąco z pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.