Gulasz drobiowy z kapustą kiszoną
Jak gulasz, to tylko z wołowiny? Niekoniecznie! Nasz gulasz drobiowy z kapustą kiszoną jest na to dowodem – nie dość, że przepis ten zawiera zdrowe, indycze mięso, to jest on także świetnym źródłem witamin pochodzących z użytych do jego przygotowania warzyw. Jest to idealny kandydat na obiad, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom – nawet największe niejadki nie będą mogły się mu oprzeć!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
450 g
|
kapusty kiszonej
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso mielone łączymy z solą, tymiankiem i papryką wędzoną. Odkładamy na bok.
Kapustę odciskamy i drobno siekamy, marchewkę kroimy w plasterki, paprykę wydrążamy i kroimy w paski, cebulę i czosnek drobno siekamy.
W rondelku lub w wysokiej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso przez 5 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, pokrojone warzywa i smażymy przez kolejne 5 minut.
Dodajemy pomidory, ostrą paprykę i dusimy, aż warzywa zmiękną.
Gulasz podajemy z ryżem. Posypujemy natką pietruszki.