
Grzanka z jajkiem sadzonym i cebulką
Śniadanie z 6 składników? Mówisz i masz! Grzanka z jajkiem sadzonym i cebulką to opcja dla fanów wytrawnych kolacji i śniadań, którzy nie mają czasu na długie przygotowywanie posiłków. Wystarczy bowiem 5 minut spędzonych w kuchni (+ czas gotowania) i czeka na Ciebie pyszny i sycący posiłek. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
sztuka bułki pszennej
50 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pieczywo przekrajamy wzdłuż na pół.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki lub drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i smażymy bez przykrycia ok. 6–8 minut, mieszając co chwilę, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię, wbijamy jajko i smażymy na małym ogniu bez przykrycia ok. 3–4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne lub całkowicie ścięte – według preferencji.
W tym czasie możemy podgrzać połówki bułki w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni, aż będą lekko chrupiące i zrumienione.
Na pieczywo nakładamy jaja sadzone. Na wierzchu układamy cebulkę.
Całość posypujemy solą i pieprzem według własnego uznania i podajemy od razu, na ciepło.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.