Grander
Grander to burger idealny dla niezdecydowanych – znajdziesz w nim bowiem kurczaka, ser, boczek, warzywa i aż dwa sosy. Brzmi kalorycznie? I takie jest! Ale dobra wiadomość jest taka, że Grandera możesz na spokojnie przygotować w domu. Wystarczy, że grahamkę wypełnisz panierowanym w płatkach kukurydzianych kurczakiem, boczkiem, mozzarellą i warzywami. Do tego sos na bazie majonezu, ketchupu oraz BBQ i gotowe. Taki burger wciąż ma mnóstwo kalorii, ale jest dużo lepszy jakościowo i zawiera więcej witamin. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka grahamki
70 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,1
|
szklanki mleka
15 g
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
1
|
łyżeczka sosu barbecue
10 g
|
20 g
|
miksu sałat
|
2
|
plastry mozzarelli żółtej
30 g
|
1
|
plaster boczku
15 g
|
0,3
|
sztuki pomidora
40 g
|
0,3
|
sztuki cebuli czerwonej
20 g
|
5
|
łyżek płatków kukurydzianych
20 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra dół.
W miseczce mieszamy jajko, paprykę, sól i pieprz.
W drugiej miseczce kruszymy płatki kukurydziane.
Mięso delikatnie rozbijamy, obtaczamy w jajku i w płatkach kukurydzianych.
Pieczemy w piekarniku około 25 minut.
Boczek smażymy na suchej patelni, na chrupiąco.
W miseczce mieszamy składniki sosu: jogurt, majonez, ketchup, sos barbeque, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulę i papryczkę.
Bułkę kroimy na pół, podpiekamy na tej samej patelni co boczek.
Dół bułki smarujemy sosem, układamy boczek, sałatę, mięso, ser i pomidora. Przykrywamy drugą połową bułki.