Gofry z jogurtem, miodem, orzechami i owocami
Delikatne, puszyste ciasto i słodkie dodatki – czy tak właśnie brzmi przepis na gofry idealne? Jeżeli, tak jak my, uwielbiasz ten klasyczny deser, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na gofry z jogurtem, miodem, orzechami i owocami! Danie to sprawdzi się świetnie jako pełnowartościowy podwieczorek lub drugie śniadanie, które, dzięki zawartości świeżych borówek i orzechów włoskich, dostarczy Ci niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1,4
|
szklanki mleka
350 g
|
16
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
240 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1,5
|
łyżki ksylitolu
22 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Dodatki: |
|
20
|
opakowań gęstego jogurtu naturalnego
400 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
200 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta łączymy ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Gofry pieczemy w gofrownicy według instrukcji ok 6-8 minut.
Gofry smarujemy jogurtem, układamy posiekane orzechy. Całość polewamy miodem i układamy borówki.