Gofry z jagodami

Gofry z jagodami

Gofry to nieodłączny element spacerów po morskich kurortach i górskich uzdrowiskach. Ich przygotowanie w domu wcale nie jest jednak trudne – wystarczy odpowiedni sprzęt, a gofry tak naprawdę „robią się same”. Dlatego, jeśli tak jak my uwielbiasz ich chrupiącą teksturę i słodki smak, mamy przepis dla Ciebie. Gofry z jagodami to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub kolację, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich sekret tkwi w połączeniu puszystego ciasta z dodatkami – soczystymi leśnymi jagodami, dżemem z czarnych porzeczek i słodkim serkiem waniliowym. Koniecznie wypróbuj!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,77/5
(z 13 ocen)
Gofry z jagodami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

517 kcal Kalorie
27 g Białko
12 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
161 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki

Ciasto na gofry:

2
sztuki jaja kurzego
112 g
1,4
szklanki mleka
350 g
15,3
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
230 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
1
szczypta soli
0,25 g

Do podania:

3
opakowania jogurtu skyr waniliowego
450 g
6
łyżeczek dżemu porzeczkowego
90 g
300 g
 jagód
30 g
 płatków migdałów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

517 kcal Kalorie
27 g Białko
12 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
161 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.

2

W misce przy pomocy miksera mieszamy: żółtka, mleko, mąkę, olej, proszek do pieczenia, erytrol oraz ekstrakt waniliowy.

3

Dodajemy ubite białka, mieszamy do połączenia składników.

4

Gofry smażymy w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 3-3,5 minuty.

5

Gotowe gofry podajemy ze skyrem, dżemem i owocami. Na koniec gofry posypujemy płatkami migdałów.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.