Gofry z jagodami
Gofry to nieodłączny element spacerów po morskich kurortach i górskich uzdrowiskach. Ich przygotowanie w domu wcale nie jest jednak trudne – wystarczy odpowiedni sprzęt, a gofry tak naprawdę „robią się same”. Dlatego, jeśli tak jak my uwielbiasz ich chrupiącą teksturę i słodki smak, mamy przepis dla Ciebie. Gofry z jagodami to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub kolację, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich sekret tkwi w połączeniu puszystego ciasta z dodatkami – soczystymi leśnymi jagodami, dżemem z czarnych porzeczek i słodkim serkiem waniliowym. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto na gofry: |
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1,4
|
szklanki mleka
350 g
|
15,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
230 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do podania: |
|
3
|
opakowania jogurtu skyr waniliowego
450 g
|
6
|
łyżeczek dżemu porzeczkowego
90 g
|
300 g
|
jagód
|
30 g
|
płatków migdałów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.
W misce przy pomocy miksera mieszamy: żółtka, mleko, mąkę, olej, proszek do pieczenia, erytrol oraz ekstrakt waniliowy.
Dodajemy ubite białka, mieszamy do połączenia składników.
Gofry smażymy w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 3-3,5 minuty.
Gotowe gofry podajemy ze skyrem, dżemem i owocami. Na koniec gofry posypujemy płatkami migdałów.