Gofry kakaowe z owocami

Gofry kakaowe z owocami

Naleśniki, placuszki, racuchy, a może…gofry? Jeśli masz ochotę na słodkie, mączne danie, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek, nasz przepis na gofry kakaowe z owocami będzie strzałem w dziesiątkę. Dzięki dodatkowi kakao do ciasta gofry zyskują zupełnie nowy, głęboki smak. Całość idealnie przełamują świeże owoce – soczyste maliny i kwaskowate kiwi. Taki deser to nie tylko pyszny smak, ale także moc składników odżywczych – m.in. magnezu, witaminy C, czy przeciwutleniających polifenoli. Koniecznie wypróbuj!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Gofry kakaowe z owocami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

491 kcal Kalorie
19 g Białko
11 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
215 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

2
sztuki jajek
112 g
1,4
szklanki mleka
350 g
16
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
240 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
1,5
łyżki ksylitolu
23 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżka kakao
10 g

Dodatki:

150 g
 malin
2
sztuki kiwi
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

491 kcal Kalorie
19 g Białko
11 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
215 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Składniki ciasta łączymy ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Gofry pieczemy w gofrownicy według instrukcji ok 6-8 minut.

2

Gofry podajemy z owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.