Gofry kakaowe z owocami
Naleśniki, placuszki, racuchy, a może…gofry? Jeśli masz ochotę na słodkie, mączne danie, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek, nasz przepis na gofry kakaowe z owocami będzie strzałem w dziesiątkę. Dzięki dodatkowi kakao do ciasta gofry zyskują zupełnie nowy, głęboki smak. Całość idealnie przełamują świeże owoce – soczyste maliny i kwaskowate kiwi. Taki deser to nie tylko pyszny smak, ale także moc składników odżywczych – m.in. magnezu, witaminy C, czy przeciwutleniających polifenoli. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1,4
|
szklanki mleka
350 g
|
16
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
240 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1,5
|
łyżki ksylitolu
23 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
Dodatki: |
|
150 g
|
malin
|
2
|
sztuki kiwi
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta łączymy ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Gofry pieczemy w gofrownicy według instrukcji ok 6-8 minut.
Gofry podajemy z owocami.