Frytki z batatów z kurczakiem i warzywami
Frytki? Większość z nas je uwielbia! I choć frytki ziemniaczane są totalną klasyką, to frytki z batatów depczą im po piętach, jeśli chodzi o popularność. I nic dziwnego – bo ich lekko słodki smak podbija serce od pierwszego gryza i co najlepsze: łatwo możesz wykonać je w domu. Dowód? Nasz przepis na frytki z batatów z kurczakiem i warzywami. Czyli idealny sposób na prosty i pyszny obiad pełen składników odżywczych – m.in. białka, błonnika, beta-karotenu czy witaminy C. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batata
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Sałatka: |
|
25 g
|
szpinaku
|
150 g
|
brokuła
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Bataty kroimy w cienkie paski na kształt frytek i razem z mięsem umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej sreberkiem lub w naczyniu żaroodpornym.
Wszystko polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Kurczaka pieczemy przez ok. 20-25 minut, natomiast frytki przez 30-35 minut w zależności od grubości pasków.
W tym czasie gotujemy brokuła w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Natomiast pomidory kroimy na mniejsze części, a ogórka w kostkę.
W małej miseczce mieszamy sok z cytryny, oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
W misce umieszczamy szpinak, pokrojone warzywa i różyczki brokuła, całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Gotowe frytki i mięso podajemy z sałatką.