Fajitas z kurczakiem, ryżem, fasolą i zieloną papryką na parze

Fajitas to charakterystyczne danie tzw. kuchni Tex-Mex, czyli amerykańskiej tradycji kulinarnej inspirowanej daniami z gorącego Meksyku. W naszej wersji fajitas z kurczakiem, ryżem, fasolą i papryką na parze posmakują wszystkim, którzy lubią wyraziste, lekko ostre smaki. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, a fajitas na stałe zagoszczą w Twojej kuchni!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Fajitas z kurczakiem, ryżem, fasolą i zieloną papryką na parze
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

465 kcal Kalorie
27 g Białko
7 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
406 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
3
porcje mięsa z piersi kurczaka
300 g
2
porcje ryżu basmati
200 g
1
opakowanie fasoli czerwonej konserwowej
240 g
1
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
2
sztuki zielonej papryki
340 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
380 g
1
sztuka cebuli
110 g
3
ząbki czosnku
18 g
4
łyżki jogurtu greckiego
80 g
1
łyżeczka kuminu
2 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
1
garść kolendry świeżej
1 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

465 kcal Kalorie
27 g Białko
7 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
406 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.

3

Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę, wykładamy na nie przyprawioną pierś z kurczaka.

4

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni przez około 20 minut.

5

Cebulę kroimy w piórka, czosnek i kolendrę siekamy, paprykę kroimy w paski.

6

W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa.

7

Do podsmażonych warzyw dodajemy odcedzoną fasolę, kukurydzę i dusimy przez chwilę.

8

Wlewamy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i posiekaną kolendrą.

9

Gotowe fajitas podajemy z ryżem, pokrojonym kurczakiem, łyżką jogurtu i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?