Czekoladowy krem jaglany z porzeczkami
Kochasz czekoladę? Zamiast zajadać się zwykłą tabliczką, przygotuj czekoladowy krem jaglany z porzeczkami. Kwaskowate owoce cudownie przełamują słodki smak, tworząc połączenie idealne. Choć brzmi jak deser, to świetnie się sprawdzi jako śniadanie lub kolacja. Dzięki umiejętnemu połączeniu składników mus jest nie tylko pyszny, ale również bardzo odżywczy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,6
|
szklanki mleka roślinnego
400 g
|
8
|
łyżek płatków jaglanych
80 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
200 g
|
porzeczek czarnych
|
1,5
|
łyżki kakao
15 g
|
0,4
|
sztuki czekolady gorzkiej
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Porzeczki wkładamy do rondelka, dodajemy odrobinę wody i gotujemy, aż się rozpadną, a całość zgęstnieje tworząc sos porzeczkowy z kawałkami porzeczek.
W drugim rondlu gotujemy mleko. Gdy mleko się zagotuje, wsypujemy płatki jaglane. Gotujemy na małym ogniu, aż płatki będą miękkie.
Do ugotowanych płatków dodajemy kakao, pokruszoną czekoladę, erytrol i blendujemy na gładką masę.
Gotowy krem przekładamy do miseczki i polewamy sosem porzeczkowym.