Ciasto dyniowe
Dynia to prawdziwa królowa jesieni — zwłaszcza że można ją jeść i na słodko, i na słono. Nasza propozycja na długie, jesienne wieczory? Ciasto dyniowe! Ten aromatyczny deser zachwyci Cię rozgrzewającą kompozycją smaków i zapachów. A to wszystko…bez dodatku cukru! Spróbuj koniecznie, a Twoja jesień zyska nowy, kulinarny wymiar.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
16,7
|
łyżki mąki pszennej typ 500
200 g
|
8
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
120 g
|
2
|
łyżeczki cynamonu
8 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy do piernika
10 g
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
|
10
|
szczypt soli
2,5 g
|
350 g
|
dyni
|
18
|
łyżeczek oleju rzepakowego
90 g
|
9
|
łyżek ksylitolu
135 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Na początku nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra/dół.
Dynie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dynię dusimy w rondelku (możemy dodać odrobinę wody, aby się nie przypalała) do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dynię możemy upiec w piekarniku.
W jednym naczyniu mieszamy: mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, cynamon, przyprawę do piernika, sól i proszek do pieczenia.
W kielichu blendera umieszczamy: dynię, olej, ksylitol i jajka. Dokładnie blendujemy.
Łączymy suche i mokre składniki, krótko mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki 22×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka.