Ciasteczka pełnoziarniste
Czy wiesz, że ciasteczka pełnoziarniste wcale nie muszą być nudne? Koniecznie wypróbuj nasz przepis, żeby się o tym przekonać! Dodatek masła orzechowego nadaje tym pysznym wypiekom charakterystyczny, kremowy posmak, zaś suszone daktyle i miód sprawiają, że są one idealnie słodkie. Jest to perfekcyjna przekąska do schrupania w przerwie od codziennych obowiązków – daj się skusić, a nie pożałujesz!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
13,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g
|
5
|
łyżeczek masła orzechowego
50 g
|
50 g
|
mieszanki orzechów
|
100 g
|
daktyli suszonych
|
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
0,2
|
szklanki mleka 1,5%
50 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z funkcją termoobiegu.
Siekamy orzechy i suszone owoce.
Łączmy ze sobą – miód, mąkę, orzechy, mleko, owoce, wanilię i masło orzechowe.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z pozostałymi składnikami.
Mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy.
Pieczemy ciasteczka przez 15-20 minut.