Ciasteczka owsiane z marchewką
To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a przy tym zdrowego i dietetycznego. Owsiane ciasteczka z marchewką mają w swoim składzie mąkę pełnoziarnistą oraz miód zamiast cukru. Doskonale nadają na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
|
3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
45 g
|
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
|
3
|
łyżeczki miodu
36 g
|
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C z trybem góra-dół (lub 150°C termoobieg) i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
W dużej misce mieszamy płatki owsiane, mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia oraz kakao.
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie w osobnej misce łączymy masło, miód oraz jajko, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Masę mokrą wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Dodajemy marchew i ponownie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić marchew w cieście.
Z przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko zarumienione i sprężyste w dotyku.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, aby lekko ostygły, a następnie przekładamy na talerz.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.