Kurczak w sosie teriyaki
Uwielbiasz kurczaka, ale brakuje Ci pomysłów na jego oryginalne przygotowanie? Mamy na to sposób. Chrupiący kurczak w sosie teriyaki to idealna propozycja na niebanalny obiad. Połączenie słodko-słonego kurczaka, ryżu i kolorowych warzyw to nie tylko niepowtarzalne doznania smakowe, ale też pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, błonnik pokarmowy, kwas foliowy i witaminę C. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
150 g
|
brokuła
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuła gotujemy w wodzie lub na parze do miękkości.
W miseczce mieszamy sos sojowy, miód i oliwę z oliwek.
Paprykę kroimy w drobne paski.
Mięso nacieramy przygotowanym sosem i przekładamy do woreczka do pieczenia. Przelewamy sos, który pozostał i dokładamy paprykę. Zamykamy szczelnie woreczek/rękaw do pieczenia i umieszczamy na blaszce.
Pieczemy mięso przez ok. 25-30 minut. Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia możemy rozciąć woreczek/rękaw do pieczenia, aby mięso się przypiekło, a sos odparował.
Na talerzu układamy ryż, mięso z papryką i ugotowanego brokuła. Danie posypujemy sezamem.