Chrupiące kotlety rybne

Chrupiące kotlety rybne

Chrupiąca panierka sprawia, że jedzenie staje się atrakcyjniejsze. Dowód? Chrupiące kotlety rybne obtoczone w płatach kukurydzianych. Ciekawa struktura panierki sprawia, że dorsz zyskuje nowy wymiar – a z dodatkiem czerwonej papryki, soli i pieprzu smakuje wprost wybornie. Danie warto uzupełnić surówką z ogórka. W ten sposób dostarczysz organizmowi mnóstwo potrzebnych składników odżywczych. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Chrupiące kotlety rybne
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

495 kcal Kalorie
31 g Białko
16 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
2147 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
200 g
 dorsza
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
9
łyżek płatków kukurydzianych
36 g
1,5
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
22 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
2
sztuki ogórka
300 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
0,4
opakowania jogurtu naturalnego
140 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

495 kcal Kalorie
31 g Białko
16 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
2147 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i podgotowujemy przez ok. 15 minut, na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem (czas liczony od zagotowania).

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Płatki kukurydziane kruszymy, jajko rozkłócamy w głębokim talerzu.

4

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami, następnie obtaczamy w jajku i płatkach kukurydzianych wymieszanych z mąką.

5

Obtoczone kotlety układamy na blaszcze, wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Na blaszcze układamy również ziemniaki, polewamy je olejem. Kawałki ziemniaków posypujemy solą.

7

Blaszkę wkładamy do piekarnika i całość pieczemy przez ok. 25-30 minut. W przypadku gdyby ryba była gotowa wcześniej, wyjmujemy rybę i dopiekamy ziemniaki.

8

W tym czasie kroimy ogórka. Następnie mieszamy warzywo razem z jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.

9

Na talerz przekładamy upieczone ziemniaki, kotlety rybne oraz surówkę z ogórka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?