Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Chlebek ziołowy rwany

Chlebek ziołowy rwany

Chlebek ziołowy rwany – świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi. Idealny do zamoczenia w oliwie, posmarowania hummusem czy przegryzienia do sałatek lub dań z grilla. Aromatyczny, lekko czosnkowy i chrupiący – przepis na udaną kolację gwarantowany! Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,43/5
(z 28 ocen)
Chlebek ziołowy rwany
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

510 kcal Kalorie
12 g Białko
17 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
124 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki

Chlebek:

50
łyżek mąki pszennej
600 g
10
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
45 g
 świeżych drożdży
0,5
łyżki cukru
5 g
6
szczypt soli
1,5 g
1,2
szklanki ciepłej wody
300 g

Masełko czosnkowo ziołowe:

10
łyżeczek masła
50 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

510 kcal Kalorie
12 g Białko
17 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
124 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Przygotowujemy masło czosnkowo – ziołowe: w misce dokładnie mieszamy: masło, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

2

Wszystkie składniki ciasta (mąka, olej, drożdże, cukier, sól i wodę) zagniatamy w misce do uzyskania jednolitej masy. Woda powinna być ciepła (37 – 42 stopni).

3

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm (stolnicę można delikatnie posypać mąką) i kroimy na paski o długości krótszego boku keksówki.

4

Każdy pasek smarujemy masełkiem czosnkowo ziołowym. Układamy w keksówce ścisło obok siebie. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

5

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, tryb góra-dół.

6

Pieczemy przez około 25 minut.

7

Podajemy z kawałkami warzyw.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.