Burger curry z indyka
Fast-food na diecie? To możliwe! Koniecznie wypróbuj przepis na burger curry z indyka, a przekonasz się, że zdrowa dieta wcale nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków. Nasz sekret? Połączenie drobiowego mięsa, bułki grahamki, warzyw i niezwykłego, słodko-ostrego sosu na bazie…morelowego dżemu. Prosto, szybko, zdrowo i kreatywnie – tego dania nie powstydziłby się nawet prawdziwy MasterChef!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
2
|
sztuki bułki grahamki
160 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
opakowanie jogurtu naturalnego
20 g
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
1
|
łyżeczka dżemu morelowego
15 g
|
1
|
łyżka sosu sriracha
10 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub drobno siekamy. Kolendrę kroimy.
Mięso przyprawiamy curry i szczyptą soli. Dodajemy starty imbir i czosnek, posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy. Formujemy dwie kule i spłaszczamy do grubości ok 1 cm.
Pomidora kroimy w plastry, posypujemy solą.
Burgery z indyka smażymy na patelni przez około 8 minut po 2 minuty z każdej strony.
Łączymy ze sobą dżem morelowy i ostry sos. W drugim naczyniu mieszamy jogurt i majonez.
Bułki smarujemy sosem jogurtowym, nakładamy burgera, pomidora i polewamy słodkim sosem. Smacznego!