Burger curry z indyka

Burger curry z indyka

Fast-food na diecie? To możliwe! Koniecznie wypróbuj przepis na burger curry z indyka, a przekonasz się, że zdrowa dieta wcale nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków. Nasz sekret? Połączenie drobiowego mięsa, bułki grahamki, warzyw i niezwykłego, słodko-ostrego sosu na bazie…morelowego dżemu. Prosto, szybko, zdrowo i kreatywnie – tego dania nie powstydziłby się nawet prawdziwy MasterChef!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Burger curry z indyka
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

391 kcal Kalorie
23 g Białko
9 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
482 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa mielonego z indyka
2
sztuki bułki grahamki
160 g
1
plaster imbiru
5 g
1
łyżeczka curry
4 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
1
opakowanie jogurtu naturalnego
20 g
1
łyżeczka majonezu
10 g
1
łyżeczka dżemu morelowego
15 g
1
łyżka sosu sriracha
10 g
0,5
sztuki pomidora
80 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

391 kcal Kalorie
23 g Białko
9 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
482 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub drobno siekamy. Kolendrę kroimy.

2

Mięso przyprawiamy curry i szczyptą soli. Dodajemy starty imbir i czosnek, posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy. Formujemy dwie kule i spłaszczamy do grubości ok 1 cm.

3

Pomidora kroimy w plastry, posypujemy solą.

4

Burgery z indyka smażymy na patelni przez około 8 minut po 2 minuty z każdej strony.

5

Łączymy ze sobą dżem morelowy i ostry sos. W drugim naczyniu mieszamy jogurt i majonez.

6

Bułki smarujemy sosem jogurtowym, nakładamy burgera, pomidora i polewamy słodkim sosem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.