Brownie z fasoli z bananem i mango
Jadasz fasolę tylko w wersji wytrawnej? Jeśli tak, to pora to zmienić. Brownie z fasoli z bananem i mango to z pewnością zaskakujące połączenie, ale jesteśmy przekonani, że je pokochasz. Zaskocz siebie i znajomych tym słodkim, mięciutkim wypiekiem – jest po prostu obłędny!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
6,7
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
2
|
łyżki kakao
20 g
|
2
|
łyżeczki siemienia lnianego
10 g
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
3 g
|
0,4
|
szklanki mleka roślinnego
100 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
280 g
|
mango
|
15
|
łyżeczek erytrolu
75 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia, erytrol i kakao łączymy ze sobą.
Siemię lniane zalewamy 50 ml wrzącej wody.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, fasolę odcedzamy. Mleko, fasolę, rozpuszczoną czekoladę, olej, siemię lniane i banana blendujemy na gładką masę.
Mieszamy składniki suche i mokre. Ciasto wykładamy na blachę 20×20 cm.
Pieczemy ciasto w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku, w trybie góra dół przez 30 minut.
Gotowe ciasto podajemy z pokrojonym lub zblendowanym mango. Smacznego!