Bowl z szarpanym kurczakiem bbq
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Nasza propozycja na bowl z szarpanym kurczakiem bbq to idealny kandydat na nietuzinkowy posiłek. Kurczak w słodko-pikantnym sosie w połączeniu z awokado, pomidorkami i kukurydzą to danie niezwykle kolorowe i pełne wartości odżywczych. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
Sos: |
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
1
|
łyżka sosu Sriracha
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
Do podania: |
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
120 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w miseczce.
Mięso kroimy w paski, obtaczamy w sosie i umieszczamy w woreczku do pieczenia. Pozostały sos również wlewamy do woreczka, który następnie szczelnie zamykamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągamy mięso z piekarnika, rozcinamy woreczek i rozszarpujemy kawałki mięsa za pomocą dwóch widelców.
W misce układamy odsączoną fasolę, kukurydzę, kawałki awokado, pomidorki koktajlowe i mięso.