Bowl z szarpaną wieprzowiną i salsą ananasową
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
150 g
|
ryżu
|
Szarpana wołowina: |
|
|
500 g
|
łopatki wieprzowej
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
1,2
|
szklanki bulionu warzywnego
300 g
|
|
1,5
|
łyżki octu jabłkowego
15 g
|
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
Salsa ananasowa: |
|
|
200 g
|
ananasa świeżego
|
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
|
0,5
|
sztuki papryki zielonej
85 g
|
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na duże kawałki (około 4-5 cm). Solimy i pieprzymy je ze wszystkich stron.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek obieramy i siekamy w plasterki.
W dużym garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę na dużej mocy palnika. Partiami obsmażamy kawałki mięsa ze wszystkich stron na brązowy kolor (około 4 minuty na każdą stronę), aby zamknąć pory. Obsmażone mięso odkładamy na talerz
Zmniejszamy moc palnika do średniej. Na tym samym tłuszczu (jeśli jest go mało, dodajemy odrobinę oliwy) podsmażamy pokrojoną cebulę przez około 7-10 minut, aż zmięknie i zacznie się karmelizować.
Dodajemy do cebuli czosnek i wszystkie przyprawy (papryka, kumin, pieprz). Smażymy przez 1 minutę, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
Wkładamy z powrotem obsmażone mięso. Wlewamy bulion, ocet jabłkowy i sos sojowy. Płyn powinien zakrywać mięso przynajmniej do połowy wysokości (w razie potrzeby dolewamy wody). Doprowadzamy do wrzenia na dużej mocy palnika.
Zmniejszamy moc palnika do bardzo małej, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez 3 do 4 godzin. Mięso jest gotowe, gdy jest tak miękkie, że łatwo rozpada się pod widelcem. Dusimy pod przykryciem.
Wyjmujemy mięso z garnka i przekładamy na deskę. Sos, który pozostał w garnku, redukujemy na średniej mocy palnika bez przykrycia, aż zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku (około 10 minut).
Mięso szarpiemy na włókna za pomocą dwóch widelców. Poszarpane mięso wkładamy z powrotem do zredukowanego sosu i dokładnie mieszamy.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Salsa ananasowa:
Ananasa, czerwoną cebulę i paprykę zieloną kroimy w drobną kostkę (o boku około 0,5 cm).
Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną kolendrę i wyciskamy sok z limonki.
Delikatnie mieszamy. Salsa najlepiej smakuje przygotowana na świeżo i nie powinna zbyt długo leżakować, aby zachować świeżość składników.
Wołowinę podajemy z ryżem i salsą. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.