
Bezy z sosem orzechowym i kremem jogurtowo-bananowym
Beza na diecie? Z nami to możliwe! Dzięki zamianie klasycznego cukru pudru na bezkaloryczny puder z erytrolu, deser ten nie tylko świetnie smakuje, ale także stanowi świetną propozycję dla wszystkich, którzy pragną pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Oczywiście, idealne bezy nie mogłyby istnieć bez słodkiego nadzienia, dlatego nasza propozycja to bezy z sosem orzechowym i kremem jogurtowo-bananowym – wypróbuj poniższy przepis, a deser ten na pewno na stałe zagości na Twoim stole!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Beza: |
|
5
|
sztuk białka jaja
174 g
|
12,5
|
łyżki pudru z erytrolu
125 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Sos do bezy: |
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
4
|
łyżeczki masła orzechowego
40 g
|
Krem: |
|
10
|
opakowań jogurtu greckiego
200 g
|
2
|
sztuki banana
240 g
|
Do podania: |
|
100 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Dodajemy powoli po łyżce pudru z erytrolu i mieszamy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy łopatką.
Miód i masło orzechowe mieszamy ze sobą.
Sos dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy.
Formujemy bezy. Pieczemy je przez 60 minut w temperaturze 120 stopni.
Po upieczeniu otwieramy piekarnik, żeby bezy wystygły.
Jogurt i banany mieszamy. Nakładamy krem na chłodne bezy. Dekorujemy borówkami.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
