Bezy z sosem orzechowym i kremem jogurtowo-bananowym

Bezy z sosem orzechowym i kremem jogurtowo-bananowym

Beza na diecie? Z nami to możliwe! Dzięki zamianie klasycznego cukru pudru na bezkaloryczny puder z erytrolu, deser ten nie tylko świetnie smakuje, ale także stanowi świetną propozycję dla wszystkich, którzy pragną pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Oczywiście, idealne bezy nie mogłyby istnieć bez słodkiego nadzienia, dlatego nasza propozycja to bezy z sosem orzechowym i kremem jogurtowo-bananowym – wypróbuj poniższy przepis, a deser ten na pewno na stałe zagości na Twoim stole!

15 min
Czas przygotowania
75 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,23/5
(z 31 ocen)
Bezy z sosem orzechowym i kremem jogurtowo-bananowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

231 kcal Kalorie
10 g Białko
9 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
152 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki

Beza:

5
sztuk białka jaja
174 g
12,5
łyżki pudru z erytrolu
125 g
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
1
szczypta soli
0,25 g

Sos do bezy:

2
łyżeczki miodu
24 g
4
łyżeczki masła orzechowego
40 g

Krem:

0,5
opakowania jogurtu greckiego
200 g
2
sztuki banana
240 g

Do podania:

100 g
 borówek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

231 kcal Kalorie
10 g Białko
9 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
152 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Beza:

2

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni, góra dół.

3

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę z solą.

4

Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy puder z erytrolu, cały czas miksując, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna.

5

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką.

6

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe bezy (6-8 cm średnicy).

7

Bezy pieczemy przez około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku do całkowitego ostygnięcia.

8

Sos orzechowy:

9

W małej miseczce mieszamy miód z masłem orzechowym, aż do uzyskania gładkiego sosu. W razie potrzeby dodajemy kilka kropli ciepłej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

10

Krem jogurtowo-bananowy:

11

Banany rozgniatamy widelcem na puree. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy na gładką masę. Można użyć blendera, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.

12

Na wystudzone bezy nakładamy krem jogurtowo-bananowy, polewamy sosem orzechowym i dekorujemy borówkami lub innymi ulubionymi owocami. Podajemy od razu. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.