Aromatyczny kurczak gotowany na parze z puree ziemniaczanym

Aromatyczny kurczak gotowany na parze z puree ziemniaczanym

Lekkostrawny obiad? Wcale nie musi być pozbawiony smaku! A dowodem niech będzie nasz aromatyczny kurczak gotowany na parze z puree ziemniaczanym. Na liście składników znajdziesz delikatne ziemniaczane puree, słodkie buraczki i oczywiście mięso z piersi kurczaka. Całość dopełniają aromatyczne zioła prowansalskie, które nadają tej prostej potrawie zupełne nowy wymiar. Smacznego!

 

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Aromatyczny kurczak gotowany na parze z puree ziemniaczanym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

422 kcal Kalorie
28 g Białko
14 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
220 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
sztuka buraka
100 g
3
sztuki ziemniaków
210 g
100 g
 piersi kurczaka
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
3
łyżeczki masła
15 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

422 kcal Kalorie
28 g Białko
14 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
220 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Buraki gotujemy lub pieczemy do miękkości, kroimy. Możemy użyć też gotowych ze sklepu.

2

Ziemniaki gotujemy do miękkości, rozcieramy z masłem na puree.

3

Kurczaka doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą. Gotujemy na parze ok. 20 min, aż mięso po przekrojeniu nie będzie surowe.

4

Mięso podajemy z puree i burakami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.