Aromatyczny kurczak gotowany na parze z puree ziemniaczanym
Lekkostrawny obiad? Wcale nie musi być pozbawiony smaku! A dowodem niech będzie nasz aromatyczny kurczak gotowany na parze z puree ziemniaczanym. Na liście składników znajdziesz delikatne ziemniaczane puree, słodkie buraczki i oczywiście mięso z piersi kurczaka. Całość dopełniają aromatyczne zioła prowansalskie, które nadają tej prostej potrawie zupełne nowy wymiar. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka buraka
100 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
100 g
|
piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy lub pieczemy do miękkości, kroimy. Możemy użyć też gotowych ze sklepu.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, rozcieramy z masłem na puree.
Kurczaka doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą. Gotujemy na parze ok. 20 min, aż mięso po przekrojeniu nie będzie surowe.
Mięso podajemy z puree i burakami.