Aromatyczny kurczak gotowany na parze z puree ziemniaczanym
Lekkostrawny obiad? Wcale nie musi być pozbawiony smaku! A dowodem niech będzie nasz aromatyczny kurczak gotowany na parze z puree ziemniaczanym. Na liście składników znajdziesz delikatne ziemniaczane puree, słodkie buraczki i oczywiście mięso z piersi kurczaka. Całość dopełniają aromatyczne zioła prowansalskie, które nadają tej prostej potrawie zupełne nowy wymiar. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka buraka
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              sztuki ziemniaków
             
                          
                210 g
               
                       | 
          
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               piersi kurczaka
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki ziół prowansalskich
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżeczki masła
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy lub pieczemy do miękkości, kroimy. Możemy użyć też gotowych ze sklepu.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, rozcieramy z masłem na puree.
Kurczaka doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą. Gotujemy na parze ok. 20 min, aż mięso po przekrojeniu nie będzie surowe.
Mięso podajemy z puree i burakami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.