Dieta dr Budwig – zasady, efekty i opinie
Kluczowe wnioski
- Dieta dr Budwig opiera się na spożyciu oleju lnianego i twarogu. Poza nimi produkty dozwolone na tej diecie to m.in.: niskotłuszczowy nabiał, owoce i soki owocowe, warzywa, orzechy i nasiona, miód oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.
- Skuteczność diety doktor Budwig nie została potwierdzona badaniami klinicznymi.

Co znajdziesz w artykule:
Czym jest dieta dr Budwig?
Dieta Budwig została opracowana w latach 50. XX wieku przez niemiecką aptekarkę oraz doktora fizyki i biochemii Johannę Budwig.
Dieta powstała w oparciu o jej własne badania dotyczące właściwości kwasów tłuszczowych i ich wpływu na zdrowie człowieka.
Biochemiczka doszła do wniosku, że przetworzone, utwardzone tłuszcze są niekorzystne dla zdrowia i zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory, podczas gdy wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega-3, omega-6) mają działanie ochronne.
Dieta dr Budwig jest dietą wegetariańską, a szczególny nacisk kładzie na spożyciu oleju lnianego oraz twarogu [1,2].
Na co ma działać dieta dr Budwig?
Zgodnie z deklaracjami jej twórczyni, dieta doktor Budwig ma na celu:
- zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów,
- zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych (m.in. cukrzycy typu II, stłuszczenia wątroby, chorób sercowo-naczyniowych),
- zahamowanie lub spowolnienie rozwoju już istniejącego nowotworu.
Doktor Johanna Budwig zalecała swoją dietę wszystkim osobom chcącym żyć jak najdłużej w dobrym zdrowiu.
Skuteczność protokołu dr Budwig nie została potwierdzona badaniami klinicznymi [1-3].
Zasady diety doktor Budwig
Protokół dietetyczny doktor Budwig opiera się przede wszystkim na dwóch produktach:
- oleju lnianym,
- twarogu.
Zgodnie z zasadami diety, połączenie nienasyconego kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego w oleju lnianym oraz grup tiolowych (siarki i wodoru) w twarogu ma wywierać przeciwzapalne i przeciwnowotworowe działanie na cały organizm [1].
Zalecane jest spożywanie mieszanki oleju lnianego i twarogu w proporcji 2:1 do każdego głównego posiłku: śniadania, obiadu i kolacji.
Poza twarogowo-lnianą pastą należy codziennie jeść 1-2 łyżki oleju lnianego oraz 3-6 łyżek mielonego siemienia lnianego.
Protokół dr Budwig jest przykładem diety laktowegetariańskiej.
Produkty dozwolone w diecie to:
- tłoczone na zimno oleje roślinne,
- niskotłuszczowy nabiał (mleko, jogurt, kefir, twaróg),
- owoce i soki owocowe (zwłaszcza sok z papai),
- warzywa (zwłaszcza cebula, por, czosnek i kiszona kapusta),
- orzechy i nasiona,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- miód,
- herbata i napary ziołowe [1].
Do produktów niezalecanych zaliczamy:
- mięso,
- owoce morza,
- masło, smalec, majonez i margarynę,
- oczyszczone produkty zbożowe (np. pszenny chleb, makaron, biały ryż),
- produkty zawierające tłuszcze typu trans i rafinowane cukry,
- żywność z dodatkiem barwników i konserwantów,
- kawę [1].
W protokole doktor Budwig szczególną rolę pełni odpowiednie nawodnienie.
Każda osoba na diecie powinna wypijać minimum dwa litry płynów dziennie, w tym przynajmniej 3 szklanki ciepłej herbaty oraz świeżo wyciskane soki z papai i marchwi.

Dieta dr Budwig – przykładowy jadłospis
Przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowy jeden dzień diety zgodny z protokołem dr Budwig.
- Śniadanie – kanapki z chleba razowego z pastą twarogowo-lnianą z czosnkiem i ziołami, ogórkiem, pomidorem i mielonym siemieniem lnianym. Świeżo wyciskany sok z marchwi.
- II śniadanie – owsianka gotowana na mleku z dodatkiem oleju lnianego, mielonego siemienia, twarogu, miodu i borówek.
- Obiad – kasza gryczana z twarogiem, olejem lnianym i szczypiorkiem, gotowana fasola, kapusta kiszona z cebulą i marchewką.
- Przekąska – koktajl z banana i papai z dodatkiem twarogu, jogurtu i oleju lnianego.
- Kolacja – sałatka z ogórkiem, papryką, pomidorem, czerwoną cebulą i pokruszonym twarogiem, polana sosem z oleju lnianego, soku z cytryny, miodu i czosnku. Świeżo wyciskany sok z papai.
Co mówi nauka?
Niezależnie od deklaracji doktor Johanny Budwig, żadne badania kliniczne nie potwierdziły skuteczności przeciwnowotworowej stworzonej przez nią diety.
Ze względu na ograniczający charakter protokołu, zastosowanie go u chorych z nowotworami może doprowadzić do rozwoju niedożywienia i pogorszenia rokowań [3].
Dieta Budwig może być niedoborowa w witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim w:
- żelazo,
- wapń,
- cholinę (witaminę B4),
- witaminę B12.
Do najczęstszych skutków ubocznych diety budwigowej należą zaburzenia żołądkowo-jelitowe:
- wzdęcia,
- gazy,
- przelewanie,
- bóle brzucha,
- biegunki.
Dzieje się tak, ponieważ sama dieta jest bogata w tłuszcze (typowo zawiera ponad 100 g tłuszczu dziennie) oraz obfituje w błonnik pokarmowy.

Opinia dietetyczki
Zdrowa dieta powinna być zróżnicowana oraz odpowiednio zbilansowana. Niestety, dieta doktor Budwig nie spełnia tych dwóch warunków – jest monotonna, bogata w tłuszcze i może sprzyjać rozwojowi niedoborów pokarmowych.
Deklarowane efekty diety nigdy nie zostały potwierdzone wiarygodnymi, dobrze zaprojektowanymi badaniami klinicznymi, przez co nie możemy uważać jej za dietę „przeciwnowotworową” i „leczącą choroby cywilizacyjne”.
Oczywiście, niektóre założenia diety budwigowej są spójne z uniwersalnymi zaleceniami zdrowego żywienia (m.in. zwiększone spożycie wysokojakościowych olejów roślinnych, włączenie do diety większych ilości orzechów, nasion, owoców i warzyw).
Jednak całokształt diety dr Budwig nie wypada korzystnie – zwłaszcza w kontekście diety polecanej osobom chorym, osłabionym i niedożywionym.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo – metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Zmień dietę z Respo!
Nie musisz wykluczać z diety dużych grup produktów, aby zrzucić niechciane kilogramy.
W Respo jesz to, co lubisz i kształcisz zdrowe nawyki z pomocą doświadczonego dietetyk online, z którym masz kontakt w naszej aplikacji.
Sprawdź i zmień swoje życie jak ponad 70 000 podopiecznych!
Piśmiennictwo:
- Kerckhof, A. In Wichtige Frauen in der Naturheilkunde. Berlin: Springer, 2020. s. 65-69.
- Dobrowolska K, Regulska-Ilow B. The legitimacy and safety of using alternative diets in cancer. Rocz Panstw Zakl Hig. 2020;71(3):241-250.
- Bertoni C, Abodi M, D’Oria V, Milani GP, Agostoni C, Mazzocchi A. Alpha-Linolenic Acid and Cardiovascular Events: A Narrative Review. Int J Mol Sci. 2023 Sep 20;24(18):14319.
- Huebner J, Marienfeld S, Abbenhardt C, Ulrich C, Muenstedt K, Micke O, Muecke R, Loeser C. Counseling patients on cancer diets: a review of the literature and recommendations for clinical practice. Anticancer Res. 2014 Jan;34(1):39-48.