Grzyby w diecie dziecka. Od jakiego wieku?
Kluczowe wnioski
- Grzyby leśne można podawać dzieciom dopiero po ukończeniu 12. roku życia. Natomiast grzyby hodowlane (w tym pieczarki) już nawet po ukończeniu 6. miesiąca życia.
- Grzybów nie należy podawać dzieciom nie tylko w nieodpowiednim wieku, ale także w przypadku uczulenia na ten typ produktów.

Co znajdziesz w artykule:
Właściwości grzybów
Tradycja związana ze zbieraniem grzybów jest mocno zakorzeniona w polskiej kulturze. Co roku miliony grzybiarzy wyrusza do lasów na poszukiwania i… co roku wraz z rozpoczęciem sezonu słyszymy wiele ostrzeżeń [1].
Czy w związku z tym grzyby można bezpiecznie podawać dzieciom?
Zacznijmy od odrobiny teorii.
Grzyby to grupa roślin, do której zaliczamy wiele różnych gatunków. W Polsce najczęściej kojarzymy prawdziwki, kurki, podgrzybki czy maślaki.
Nie możemy jednak zapominać o tych egzotycznych odmianach, które w Polsce są coraz powszechniej dostępne. Mówię tutaj np. o grzybach shiitake. To ważne, ponieważ poszczególne gatunki mogą różnić się właściwościami zdrowotnymi.
Co możemy powiedzieć o całej grupie grzybów? Chociaż jest ona zróżnicowana, to znajdziemy cechy wspólne dla różnych odmian grzybów.
O grzybach możemy powiedzieć, że [2,3]:
- są źródłem błonnika,
- dostarczają niewielką liczbę kalorii,
- mogą być źródłem witamin i składników mineralnych,
- zawierają związki bioaktywne, które korzystnie działają na organizm.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Grzyby w diecie dziecka
Grzyby w diecie dziecka mogą mieć swoje miejsce, ale korzyści trzeba zestawić z potencjalnym ryzykiem.
Na czym polega wspomniane ryzyko?
Mam na myśli zatrucia pokarmowe, do których może dojść na skutek zjedzenia trujących grzybów leśnych. Nawet najbardziej doświadczony grzybiarz może się pomylić, a w przypadku dzieci skutki zatrucia są dużo poważniejsze, niż w przypadku dorosłego.
Jaką masz pewność, że grzyby kupione od pana stojącego przy drodze lub na bazarze są w pełni bezpieczne? No właśnie… żadną!
Podsumowując, Twoje dziecko może jeść grzyby, ale musisz stosować się do kilku zasad.
Pamiętaj, że grzyby mogą dostarczać cennych składników odżywczych, ale nie są produktem obowiązkowym i nie każdy je lubi.
Główna zasada jest taka, że Twoja pociecha może bez przeszkód jeść grzyby hodowlane i korzystać z ich wartości odżywczych. W przypadku grzybów leśnych sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana.
Od jakiego wieku grzyby dla dzieci?
Chociaż zalecenia poszczególnych organizacji mogą się od siebie różnić, ja polecam Ci stosować się do poniższych wytycznych.
✔️ 1. Grzyby leśne (np. borowik, podgrzybek)
Twoje dziecko powinno zacząć jeść je dopiero po ukończeniu 12. roku życia. W ten sposób minimalizujesz ryzyko niebezpiecznego zatrucia.
Pamiętaj jednak, że nawet po ukończeniu 12. roku życia musisz zachować ostrożność. Zjedzenie trującego grzyba jest niezwykle groźne, nawet dla dorosłego człowieka.
Jeśli nie masz pewności, że grzyb jest jadalny, to lepiej, żeby dziecko go po prostu nie jadło.
✔️ 2. Grzyby hodowlane (np. pieczarki, boczniaki, grzyby shiitake)
Takie grzyby możesz zacząć podawać dziecku, kiedy zaczniesz rozszerzać dietę, czyli nawet po ukończeniu 6. miesiąca życia.
Nie traktuj ich jednak jako wyjątkowo ważny produkt. Jest wiele innych potraw, które warto włączyć do diety przed grzybami np.:
- produkty zbożowe,
- owoce i warzywa,
- mięso,
- jaja,
- tłuste ryby, takie jak łosoś [4].
Na podstawie wszystkich tych informacji możesz odnieść wrażenie, że nie jestem fanką grzybów, ale nie o to tutaj chodzi.
Na ten moment nie ma żadnych wyraźnych dowodów na to, że grzyby są produktem, który koniecznie trzeba włączyć do diety dziecka.
Jeśli w Waszym domu grzyby hodowlane pojawiają się w posiłkach i chcesz się tymi posiłkami dzielić z dzieckiem – możesz. Ale nie musisz szykować grzybowych posiłków specjalnie dla swojej pociechy.
Chociaż potencjalnie substancje zawarte w grzybach mogą działać przeciwzapalnie czy nawet przeciwnowotworowo, to brakuje jeszcze solidnych podstaw naukowych, żeby potwierdzić korzyści ich jedzenia przez dzieci [5,6].

Kiedy nie podawać dzieciom grzybów?
Przede wszystkim pamiętaj o tym, żeby nie podawać grzybów leśnych dzieciom poniżej 12. roku życia.
Ta zasada dotyczy również wszystkich przetworów z grzybów. Nawet zupa grzybowa może być niebezpieczna, pomimo że podasz dziecku sam wywar. Toksyny i tak mogą znaleźć się w potrawie.
Pamiętaj też, żeby nie podawać (szczególnie malutkim dzieciom) grzybów smażonych i z dużą ilością tłuszczu. Mogą to być ciężkostrawne dania.
Może też zdarzyć się, że Twoja pociecha będzie uczulona na grzyby. Chociaż nie jest to jedna z najczęściej występujących alergii – pamiętaj o tym wtedy, kiedy po raz pierwszy dajesz dziecku dany gatunek grzyba.
Dodatkowo mam dla Ciebie kilka porad, do których zawsze warto się stosować. Dotyczą one nie tylko Twojego dziecka, ale również Ciebie.
- Nie jedz grzybów zbieranych w lesie przez niedoświadczoną osobę – jeśli nie masz pewności co do gatunku grzyba, lepiej zrezygnować z jego spożycia. Nawet doświadczeni grzybiarze mogą pomylić gatunki jadalne z trującymi.
- Nie jedz grzybów o nieznanym pochodzeniu – unikaj spożywania grzybów kupionych od przypadkowych sprzedawców lub zebranych bez odpowiedniego nadzoru.
- Uważaj na surowe grzyby – chociaż niektóre gatunki grzybów można jeść na surowo, nie rekomendowałabym podawania ich dziecku bez odpowiedniej obróbki termicznej.
- Zatrucia wtórne związane z niewłaściwym przechowywaniem – grzyby mają krótki termin przydatności do spożycia. Jeśli są przechowywane zbyt długo, mogą rozwijać się w nich toksyny, które powodują zatrucia pokarmowe. Jeśli chcesz przechowywać grzyby dłużej, możesz je zamrozić po wcześniejszym zblanszowaniu lub ususzyć i przechowywać w szczelnych słoikach.
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące tego, czy podać grzyby dziecku, po prostu zrezygnuj z tego pomysłu. Szczególnie dotyczy to grzybów leśnych, ponieważ ryzyko zatrucia zdecydowanie przewyższa potencjalne korzyści.
Od kiedy dzieci mogą jeść pieczarki?
Pieczarki to grzyby hodowlane, dlatego możesz podawać je dziecku wtedy, kiedy zaczniesz rozszerzać jego dietę.
Brytyjska organizacja First Step Nutrition zaleca wprowadzenie pieczarek do diety niemowląt już między 10. a 12. miesiącem życia. Pod warunkiem że są one odpowiednio poddane obróbce termicznej (ugotowane lub upieczone).
Podobne rekomendacje ma kanadyjska agencja Health Canada, która wskazuje, że pieczarki mogą być wprowadzone między 6. a 24. miesiącem życia [7,8].
Choć często mówi się, że grzyby są trudne do strawienia, wynika to głównie z ich sposobu przygotowania, np. smażenia z tłuszczem, cebulą czy śmietaną.
W rzeczywistości same pieczarki dla dzieci spożywane w niewielkich ilościach i odpowiednio przygotowane (gotowane, pieczone, duszone), wcale nie są bardziej ciężkostrawne niż inne produkty wprowadzane do diety niemowlaka lub małego dziecka.
Jak podać pieczarki dziecku? Na początek warto wprowadzić małe porcje:
- w postaci sosu,
- dodanie ich do omletu,
- wykorzystanie ich jako składnik zupy,
- rozdrobnienie i wymieszanie ich z kaszą lub ryżem.
Zmień dietę dziecka z Respo!
Masz jakiekolwiek wątpliwości związane z żywieniem swojego dziecka? Zastanawiasz się, jak podejść do tematu rozszerzania diety?
Dietetycy dziecięcy z Centrum Respo z przyjemnością Ci pomogą! Dla naszych młodych podopiecznych układamy jadłospisy, które są smaczne, łatwe do utrzymania i pełnowartościowe.
Piśmiennictwo:
- Polska Agencja Prasowa. CBOS: Ponad 77 proc. Polaków było na grzybobraniu, ponad 43 proc. zbierało grzyby w 2023 r. PAP – Polska Agencja Prasowa, 25 stycznia 2025, https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C349429%2Ccbos-ponad-77-proc-polakow-bylo-na-grzybobraniu-ponad-43-proc-zbieralo.
- Assemie, A., & Abaya, G. (2022). The Effect of Edible Mushroom on Health and Their Biochemistry. International journal of microbiology, 2022, 8744788.
- Siwulski, M., Sobieralski, K., & Sas-Golak, I. (2014). Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów. Żywność Nauka Technologia Jakość, 21(1).
- Szajewska, H., Socha, P., Horvath, A., Rybak, A., Zalewski, B. M., Nehring-Gugulska, M., … & Weker, H. (2021). Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Pediatria, 11, 321-338.
- Rizzo, G., Goggi, S., Giampieri, F., & Baroni, L. (2021). A review of mushrooms in human nutrition and health. Trends in Food Science & Technology, 117, 60-73.
- Bains, A., Chawla, P., Kaur, S., Najda, A., Fogarasi, M., & Fogarasi, S. (2021). Bioactives from Mushroom: Health Attributes and Food Industry Applications. Materials (Basel, Switzerland), 14(24), 7640.
- First Steps Nutrition Trust, “Eating well: the first year. A guide to introducing solids and eating well up to baby’s first birthday, ” 2015.
- Critch, J. N., Canadian Paediatric Society, & Nutrition and Gastroenterology Committee. (2014). Nutrition for healthy term infants, six to 24 months: an overview. Paediatrics & child health, 19(10), 547.