Czy kawa przerywa post przerywany?
Kluczowe wnioski
- Kawa bez dodatków nie przerywa postu. Post przerywa jednak kawa z dodatkami, takimi jak: napoje roślinne, miód, mleko krowie, syropy smakowe, śmietanka i mieszanki przypraw z dodatkiem cukru.

Co znajdziesz w artykule:
Kawa a post przerywany
Czarna kawa bez dodatków właściwie nie zawiera kalorii i nie ma istotnego wpływu na wzrost poziomu glukozy we krwi, a to oznacza, że jej wypicie nie przerywa postu przerywanego.
Co więcej, wydaje się, że picie kawy może potęgować korzyści związane z okresem postu, np. poprzez:
- zwiększenie termogenezy,
- zwiększenie lipolizy,
- nasilenie procesu autofagii [1,2].
Odpowiedź na pytanie, „czy kawa przerywa post przerywany” brzmi więc: nie, o ile jest to czarna kawa bez zawierających kalorie dodatków.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Czy kawa z mlekiem przerywa post?
Czarna kawa nie wpływa na przerwanie postu, ale czy kawa z mlekiem przerywa post przerywany?
Niestety mleko zawiera kalorie, w tym te pochodzące z węglowodanów i białka. To oznacza, że jego wypicie wpływa na wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi (mleko ma dość wysoki indeks insulinowy, czyli po jego spożyciu wydziela się dużo insuliny).
Dodatkowo mleko jest źródłem aminokwasów w tym leucyny, która wpływa na zmniejszenie nasilenia procesu autofagii [3].
Innymi słowy: picie kawy z mlekiem powoduje przerwanie stanu związanego z postem.
W trakcie postu przerywanego powinno się ją więc pić tylko podczas okna żywieniowego.

Dodatki do kawy, które przerywają post
Co przerywa post, jeśli chodzi o dodatki do kawy? To takie produkty jak:
- napoje roślinne (zwłaszcza te z dodanym cukrem) – choć trzeba zaznaczyć, że w praktyce niektórzy dopuszczają dodatek małej ilości napoju migdałowego czy sojowego do kawy w trakcie postu (ale już np. mleko owsiane, nawet to bez dodatku cukru, zawiera dość dużo węglowodanów i nie powinno być stosowane w okresie postu),
- miód – zawiera dużo cukru i kalorii, więc przerywa post przerywany,
- syropy – takie jak syrop klonowy, z agawy, trzcinowy, daktylowy i inne; podobnie jak miód zawierają dużo kalorii i cukru,
- syropy smakowe do kawy – np. karmelowy, waniliowy, czekoladowy i inne, ponieważ ich głównym składnikiem jest cukier,
- śmietankę, bitą śmietanę – zawierają kalorie i to w dość dużej ilości,
- alkohol (np. whiskey dodawane do Irish Coffee) – alkohol zawiera kalorie, przerywa więc post,
- mieszanki przypraw do kawy – zwykle mają w składzie cukier, a to oznacza, że przerywają post.
Dość kontrowersyjną kwestią jest za to dodatek popularnych słodzików do kawy. Wydaje się bowiem, że aspartam może spowalniać procesy autofagii, z kolei ksylitol i erytrytol mogą wpływać na pobudzenie układu pokarmowego [4,5].
Wszystko zależy więc tak naprawdę od tego, na jakich metabolicznych korzyściach postu nam zależy.
Dodatki do kawy, które nie przerywają postu
W trakcie postu do kawy możemy dodać:
- przyprawy – np. cynamon, goździki, kardamon, imbir, goździki (ale uwaga na gotowe mieszanki przypraw, ponieważ zwykle zawierają cukier),
- małe ilości (1 łyżkę) napoju roślinnego, który nie zawiera węglowodanów – np. migdałowego, sojowego (choć opinie są tutaj podzielone),
- bezcukrowe syropy do kawy – jeśli są one słodzone takim słodzikiem jak stewia czy sukraloza to prawdopodobnie nie będą przerywać postu), mimo wszystko warto pamiętać, że są to zwykle produkty wysokoprzetworzone, z dużą ilością dodatków do żywności,
- stewię – wydaje się, że nie ma negatywnego wpływu na korzyści metaboliczne związane z postem,
- małe ilości erytrytolu, ksylitolu – tutaj kwestia jest nieco bardziej złożona, zwykle przyjmuje się jednak, że ich mała dawka nie przerywa postu.
Zmień dietę z Respo!
Nie musisz pościć, aby zrzucić niechciane kilogramy. W Respo ułożymy dla Ciebie dietę dobrze zbilansowaną i smaczną, dopasowaną do Twojego stylu życia i potrzeb. Sprawdź naszą ofertę i dołącz do tysięcy zadowolonych podopiecznych.
Piśmiennictwo:
- Pietrocola, F., Malik, S. A., Mariño, G., Vacchelli, E., Senovilla, L., Chaba, K. i wsp. (2014). Coffee induces autophagy in vivo. Cell cycle, 13(12), 1987-1994.
- Van Schaik, L., Kettle, C., Green, R., Irving, H. R., & Rathner, J. A. (2021). Effects of caffeine on brown adipose tissue thermogenesis and metabolic homeostasis: a review. Frontiers in neuroscience, 15, 621356.
- Hannigan, A. M., & Gorski, S. M. (2009). Macroautophagy: the key ingredient to a healthy diet?. Autophagy, 5(2), 140-151.
- Teysseire, F., Bordier, V., Budzinska, A., Weltens, N., Rehfeld, J. F., Holst, J. J. i wsp. (2022). The role of D-allulose and erythritol on the activity of the gut sweet taste receptor and gastrointestinal satiation hormone release in humans: a randomized, controlled trial. The Journal of Nutrition, 152(5), 1228-1238.
- Wölnerhanssen, B. K., Cajacob, L., Keller, N., Doody, A., Rehfeld, J. F., Drewe, J. i wsp. (2016). Gut hormone secretion, gastric emptying, and glycemic responses to erythritol and xylitol in lean and obese subjects. American journal of physiology-endocrinology and metabolism.