Co przerywa post przerywany?
Kluczowe wnioski
- Post przerywany przerywają produkty zawierające kalorie, w tym jedzenie, soki, napoje słodzone, mleko oraz alkohol. Mogą robić to także niektóre suplementy diety, zwłaszcza te zawierające glukozę, maltodekstrynę oraz dekstrynę.

Co znajdziesz w artykule:
Co dokładnie przerywa post przerywany?
Osoby rozpoczynające przygodę z intermittent fasting muszą pamiętać, że post przerywany przerywają produkty zawierające kalorie, w tym jedzenie, soki, słodzone napoje, alkohol czy mleko.
Nie znaczy to jednak, że okresie postnym nie można nic pić, bezkaloryczne napoje są bowiem dozwolone i nie przerywają postu przerywanego.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Dlaczego kalorie przerywają post?
Post przerywany to sposób odżywiania stosowany przez osoby chcące schudnąć, ale także przez tych, którzy liczą na korzyści zdrowotne wynikające z kilkunastogodzinnych okresów postu.
Wśród nich należy wymienić m.in.:
- zwiększenie nasilenia procesu autofagii (w którym komórki pozbywają się m.in. zniszczonych organelli komórkowych),
- poprawę wrażliwości na insulinę,
- redukcję stanu zapalnego czy zwiększenie poziomu hormonu wzrostu, co może wpływać na lepsze zdrowie układu krążenia [1,2].
Spożycie kalorii wyprowadza organizm ze stanu metabolicznego związanego z postem, działa więc jak „hamulec” dla zachodzących w tym czasie zmian.
Przykładowo, spożycie kalorii, zwłaszcza pochodzących z węglowodanów związane jest z wyrzutem insuliny, z kolei spożycie białek powoduje aktywację tzw. ścieżki mTOR, a to wiąże się ze zwolnieniem procesu autofagii [1-3].
Produkty przerywające post
Teorię już znasz, teraz czas na kilka praktycznych wskazówek i informacji, które produkty przerywają post.
⭐ 1. Jedzenie a post przerywany
W przypadku typowych produktów spożywczych odpowiedź jest dość prosta. Jedzenie jest bowiem źródłem węglowodanów, białek i tłuszczów, które dostarczają organizmowi kalorii.
To oznacza, że przerywają one post.
Pewnym wyjątkiem może być konjac (np. makaron konjac), który prawie nie zawiera kalorii. Wydaje się więc produktem dopuszczalnym do spożycia w małych ilościach w trakcie postu.
⭐ 2. Mleko a post przerywany
Trzeba pamiętać, że mleko zawiera białka, tłuszcze oraz węglowodany (laktozę lub glukozę i galaktozę w przypadku mleka bez laktozy), które prowadzą do wyprowadzenia organizmu z metabolicznego stanu związanego z postem.
Podobnie wygląda kwestia napojów roślinnych, zwłaszcza tych, które zawierają dodane cukry (ale uwaga: nawet napoje roślinne bez cukru są źródłem kalorii).
⭐ 3. Kawa i herbata a post przerywany
Czy kawa i herbata przerywają post przerywany? To zależy od tego, jak je pijemy.
O ile czarna kawa czy herbata (czarna, zielona, biała, ziołowa) bez dodatków nie przerwą postu przerywanego, tak kawa i herbata z miodem, mlekiem, śmietanką czy cukrem już tak.
Jako dodatek do herbaty dopuszczalne są ewentualnie małe ilości soku z cytryny (kilka kropli. Kawę i herbatę można wzbogacić również w przyprawy, które nie mają kalorii (np. cynamon, goździki).
⭐ 4. Soki a post przerywany
Soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, a także nektary i napoje owocowe są źródłem kalorii pochodzących z węglowodanów.
To oznacza, że ich spożycie powoduje wyrzut insuliny i przerwanie postu.
⭐ 5. Alkohol a post przerywany
Czy alkohol przerywa post przerywany? Tak i to nawet wtedy, gdy nie zawiera węglowodanów.
Trzeba pamiętać, że alkohol dostarcza kalorii (i to aż 7 kcal / 1 g etanolu, czyli więcej niż cukier!). Jest więc produktem wpływającym na przerwanie metabolicznego stanu związanego z postem.
W przypadku piwa, likierów czy słodkich drinków sytuacja jest jeszcze bardziej jasna, zawierają one bowiem węglowodany.
⭐ 6. Słodziki a post przerywany
Tak naprawdę wszystko zależy od konkretnego słodzika i tego czy mimo braku kalorii wpływa na gospodarkę glukozowo-insulinową, czy pobudza układ pokarmowy do działania i czy zaburza autofagię.
Przykładowo:
- erytrytol może pobudzać wydzielanie niektórych hormonów związanych z gospodarką glukozowo-insulinową – np. GLP-1 czy cholecystokininy [4],
- aspartam składa się z aminokwasów, w tym fenyloalaniny, która może spowalniać proces autofagii poprzez aktywację szlaku mTOR (choć wyniki badań nie są jednoznaczne) [5],
- stewia nie wpływa na glukozę, insulinę ani inne hormony i nie pobudza układu pokarmowego, wydaje się również, że nie wpływa na autofagię – prawodpodobnie nie przerywa więc postu.

Suplementy diety a post przerywany
Czy w trakcie postu można przyjmować suplementy? Po raz kolejny: to zależy, co zawierają.
Same składniki mineralne czy witaminy nie przerywają postu przerywanego, można ja więc przyjmować również w okresie „postnym”.
Pozostaje jednak pytanie, co poza samym składnikiem aktywnym znajduje się w suplemencie?
O ile mała ilość tłuszczu (np. w witaminie D czy E) nie będzie niwelować korzyści płynących z postu, o tyle takie nośniki jak glukoza, maltodekstryna czy dekstryna (a więc węglowodany) będą niepożądane w okresie postnym.
Ale uwaga: witaminy A, D, E i K lepiej przyjmować w oknie żywieniowym, gdyż lepiej wchłaniają się z jedzeniem.
W trakcie postu nie powinno się ponadto stosować suplementów aminokwasów (np. tzw. BCAA, czyli aminokwasów rozgałęzionych często używanych przez sportowców), będą one bowiem spowalniać proces autofagii [6].
Zmień dietę z Respo!
Szukasz diety dobranej do Twoich potrzeb, w tym stanu zdrowia, gustu kulinarnego czy… godzin, w których chcesz spożywać posiłki? Dieta online z Centrum Respo to idealna opcja dla Ciebie!
Piśmiennictwo:
- Liu, S., Zeng, M., Wan, W., Huang, M., Li, X., Xie, Z. i wsp. (2023). The health‐promoting effects and the mechanism of intermittent fasting. Journal of diabetes research, 2023(1), 4038546.
- Shabkhizan, R., Haiaty, S., Moslehian, M. S., Bazmani, A., Sadeghsoltani, F., Bagheri, H. S. i wsp. (2023). The beneficial and adverse effects of autophagic response to caloric restriction and fasting. Advances in Nutrition, 14(5), 1211-1225.
- Torre-Villalvazo, I., Alemán-Escondrillas, G., Valle-Ríos, R., & Noriega, L. G. (2019). Protein intake and amino acid supplementation regulate exercise recovery and performance through the modulation of mTOR, AMPK, FGF21, and immunity. Nutrition research, 72, 1-17.
- Teysseire, F., Bordier, V., Budzinska, A., Weltens, N., Rehfeld, J. F., Holst, J. J. i wsp. (2022). The role of D-allulose and erythritol on the activity of the gut sweet taste receptor and gastrointestinal satiation hormone release in humans: a randomized, controlled trial. The Journal of Nutrition, 152(5), 1228-1238.
- Blommaart, E. F., Luiken, J. J., Blommaart, P. J., van Woerkom, G. M., & Meijer, A. J. (1995). Phosphorylation of ribosomal protein S6 Is inhibitory for autophagy in isolated rat hepatocytes (∗). Journal of Biological Chemistry, 270(5), 2320-2326.
- Yoon, M. S. (2016). The emerging role of branched-chain amino acids in insulin resistance and metabolism. Nutrients, 8(7), 405.