Wpływ kawy na jelita. Oto co odkryli naukowcy
Kluczowe wnioski
- Najnowsze badanie opublikowane w 2024 w czasopiśmie Nature Microbiology pokazuje, że picie kawy wpływa na rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii należących do gatunku Lawsonibacter asaccharolyticus.
Co znajdziesz w artykule:
Kawa i jej wpływ na zdrowie
To, że picie kawy pozytywnie wpływa na zdrowie, wiemy już od jakiegoś czasu.
Wyniki badań naukowych wskazują, że napój ten może obniżać ryzyko m.in.:
- chorób układu sercowo-naczyniowego,
- cukrzycy typu 2,
- niektórych typów nowotworu,
- kamieni nerkowych
- choroby Parkinsona.
Oczywiście co za dużo to niezdrowo, a dorośli nie powinni spożywać więcej niż 400 mg kofeiny dziennie (jedna filiżanka kawy to ok. 70-80 mg kofeiny).
Regularne wypijanie umiarkowanych ilości tego energetyzującego napoju ma jednak wymierne, pozytywne korzyści dla naszego stanu zdrowia.
Wydaje się, że ma to przede wszystkim związek z jej właściwościami przeciwutleniającymi, a konkretnie z zawartością kwasu chlorogenowego i pochodnych trygoneliny.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąCzy bakterie jelitowe lubią kawę?
Okazuje się jednak, że pozytywny wpływ kawy na zdrowie może mieć drugie dno i zaczynać się już w jelitach.
Taka hipoteza pojawiała się w świecie naukowym już wcześniej, a w małym badaniu z roku 2020 zaobserwowano nawet, że mikrobiota osób, które wypijały 45-500 ml kawy dziennie była bogatsza w bakterie z rodzajów Bacteroides, Prevotella i Porphyromonas niż u osób, które kawy piły mniej.
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Microbiology przynosi jeszcze bardziej spektakularne wnioski.
Pracujący nad nim naukowy odkryli bowiem, że picie kawy związane jest z rozwojem bakterii z gatunku Lawsonibacter asaccharolyticus. Konkretnie, że jelita osób, które wypijają w ciągu dnia średnio 600 g kawy (lub więcej) zasiedlane są przez 4-8 razy większe ilości bakterii L. asaccharolyticus niż jelita osób, które wypijają mniej niż 3 filiżanki kawy miesięcznie.
Zresztą już umiarkowane ilości kawy dają w tym względzie dobre efekty.
Osoby, które piją więcej niż 3 filiżanki kawy miesięcznie (ale mniej niż 600 g kawy dziennie) mają w jelitach 3-4 razy więcej pozytywnych bakterii L. asaccharolyticus niż osoby, które kawy unikają.
Okazuje się więc, że nie tylko ludzie lubią kawę, ale lubią ją także bakterie! I to niezależnie od tego, czy jest to kawa z kofeiną, czy kawa bezkofeinowa i niezależnie, czy jest to kawa parzona w profesjonalnym ekspresie, czy zwyczajna kawa instant.
Czas na przerwę na kawę? To ma sens!
L. asaccharolyticus, kawa i efekty dla zdrowia
Sama informacja, że kawa pobudza wzrost bakterii jelitowych, jest ciekawa, choć można zadać sobie pytanie, czy ma ona jakiekolwiek praktyczne przełożenie na ludzkie zdrowie?
Okazuje się, że tak!
Bakterie jelitowe zajmują się bowiem (między innymi) metabolizowaniem obecnych w kawie związków do potencjalnie prozdrowotnych pochodnych.
Faktycznie, wyniki wspomnianego wyżej badania potwierdzają taką hipotezę, a osoby z mikrobiotą jelitową bogatą w bakterie z gatunku L. asaccharolyticus mają większe stężenie kwasu chinowego, trygoneliny i innych, nie do końca jeszcze poznanych (ale potencjalnie prozdrowotnych) pochodnych w organizmie.
Wydaje się, że mamy tu więc do czynienia z dość skomplikowaną relacją, w której kawa pobudza wzrost pozytywnych bakterii jelitowych, zaś pozytywne bakterie jelitowe podbijają prozdrowotne działanie kawy.
Jedno jest jednak pewne: są to naprawdę dobre wiadomości dla kawoszy!
Co z innymi produktami? Wśród 150 zbadanych produktów spożywczych to właśnie kawa miała największe znaczenie dla mikrobioty jelitowej.
Wydaje się jednak, że istnieje również korelacja między różnorodnością i jakością mikrobioty jelitowej a herbatą, orzechami czy jogurtem naturalnym.
Piśmiennictwo:
- Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. bmj, 359.
- Kolb, H., Kempf, K., & Martin, S. (2020). Health effects of coffee: mechanism unraveled?. Nutrients, 12(6), 1842.
- https://www.news-medical.net/news/20241203/Scientists-uncover-coffees-surprising-effect-on-gut-microbiota.aspx
- González, S., Salazar, N., Ruiz-Saavedra, S., Gómez-Martín, M., de Los Reyes-Gavilán, C. G., & Gueimonde, M. (2020). Long-term coffee consumption is associated with fecal microbial composition in humans. Nutrients, 12(5), 1287.
- Manghi, P., Bhosle, A., Wang, K., Marconi, R., Selma-Royo, M., Ricci, L. i wsp. (2024). Coffee consumption is associated with intestinal Lawsonibacter asaccharolyticus abundance and prevalence across multiple cohorts. Nature Microbiology, 1-15.