Zupa krem z pietruszki
Delikatna, o lekkim, nieco słodkim smaku – taka właśnie jest nasza zupa krem z pietruszki. Ten prosty przepis to nic innego jak połączenie świeżego korzenia pietruszki, ziemniaków, aromatycznego tymianku i mięsa drobiowego. A do tego moc potasu, białka, witaminy B12 i polifenoli. Taka lekkostrawna zupa sprawdzi się idealnie przez cały rok – i nie zaszkodzi nawet wrażliwemu układowi pokarmowemu. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk pietruszki
300 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
1
|
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki.
Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości (15-20 minut).
Dodajemy oliwę i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Mięso kroimy na kawałki. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Zupę krem podajemy z mięsem.