Zupa krem z pietruszki

Zupa krem z pietruszki

Delikatna, o lekkim, nieco słodkim smaku – taka właśnie jest nasza zupa krem z pietruszki. Ten prosty przepis to nic innego jak połączenie świeżego korzenia pietruszki, ziemniaków, aromatycznego tymianku i mięsa drobiowego. A do tego moc potasu, białka, witaminy B12 i polifenoli. Taka lekkostrawna zupa sprawdzi się idealnie przez cały rok – i nie zaszkodzi nawet wrażliwemu układowi pokarmowemu. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
6,67/5
(z 3 ocen)
Zupa krem z pietruszki
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

343 kcal Kalorie
29 g Białko
13 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
1574 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
6
sztuk pietruszki
300 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
1
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
200 g
 mięsa z piersi kurczaka

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

343 kcal Kalorie
29 g Białko
13 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
1574 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki.

2

Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości (15-20 minut).

3

Dodajemy oliwę i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

4

Mięso kroimy na kawałki. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

5

Zupę krem podajemy z mięsem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.