Zupa dyniowa z pulpecikami
Lubisz zupy, ale denerwuje Cię, że potrafią być mało sycące? Nasza zupa dyniowa z pulpecikami przychodzi z pomocą! Lekko słodka, aromatyczna dynia łączy się tu z orzeźwiającym jogurtem i delikatnymi pulpecikami, tworząc niepowtarzalnie pyszne połączenie. Taka potrawa nasyci Cię na długo, a także dostarczy mocy beta-karotenu, potasu i witaminy B12. To cudowny pomysł na jesienny obiad – i nie tylko!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
dyni
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu greckiego
60 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
pulpety: |
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mieszamy mięso, sól, majeranek i bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki.
Pulpeciki gotujemy do miękkości w bulionie.
Dynie obieramy, kroimy na kawałki. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez około 25 minut.
Gotowe pulpeciki wyjmujemy z bulionu. Bulion, dynię, olej blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Zupę krem podajemy z pulpecikami i kleksem jogurtu.