Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią

Przepis na sycący posiłek dla całej rodziny? Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią poleca się na obiad! W rolach głównych: orzeźwiająca cukinia i wyrazisty bakłażan, a także ziemniaki i mięso drobiowe. Do tego kwaskowata passata pomidorowa, przyprawy i wisienka na torcie: czyli ciągnący się ser mozzarella. Taki obiad nie tylko pysznie smakuje, ale także dostarcza mocy składników odżywczych – m.in. potasu, folianów, błonnika czy przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,13/5
(z 15 ocen)
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

596 kcal Kalorie
36 g Białko
25 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
149 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
8
sztuk ziemniaków
560 g
1
sztuka bakłażana
200 g
1
sztuka cukinii
200 g
1
opakowanie passaty pomidorowej
700 g
300 g
 mięsa mielonego z kurczaka
3
łyżeczki erytrolu
15 g
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
1
sztuka mozzarelli
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

596 kcal Kalorie
36 g Białko
25 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
149 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w talarki grubości 1 cm i podgotowujemy je we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (ziemniaki powinny być półtwarde). Odlewamy.

2

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

3

W międzyczasie kroimy bakłażana i cukinię w talarki o grubości około 1 cm.

4

W rondelku rozgrzewamy oliwę (połowa). Następie wlewamy passatę, dodajemy sól, pieprz i zioła wedle uznania . Zagotowujemy sos i dodajemy mięso mielone, następie gotujemy przez ok. 10 minut (czas liczony od zagotowania), co jakiś czas mieszamy.

5

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (połowa). Następnie układamy ziemniaki, bakłażana oraz cukinię. Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Całość zalewamy gotowym sosem pomidorowym.

6

Zapiekankę pieczemy przez ok. 25 minut. Po tym czasie wysuwamy naczynie i sprawdzamy stopień miękkości warzyw za pomocą widelca. Jeśli widelec napotyka opór, przedłużamy czas pieczenia o 5-10 minut. Po tym czasie posypujemy tartym serem, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera