Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią
Przepis na sycący posiłek dla całej rodziny? Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią poleca się na obiad! W rolach głównych: orzeźwiająca cukinia i wyrazisty bakłażan, a także ziemniaki i mięso drobiowe. Do tego kwaskowata passata pomidorowa, przyprawy i wisienka na torcie: czyli ciągnący się ser mozzarella. Taki obiad nie tylko pysznie smakuje, ale także dostarcza mocy składników odżywczych – m.in. potasu, folianów, błonnika czy przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
8
|
sztuk ziemniaków
560 g
|
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
|
1
|
opakowanie passaty pomidorowej
700 g
|
|
300 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w talarki grubości 1 cm i podgotowujemy je we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (ziemniaki powinny być półtwarde). Odlewamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
W międzyczasie kroimy bakłażana i cukinię w talarki o grubości około 1 cm.
W rondelku rozgrzewamy oliwę (połowa). Następie wlewamy passatę, dodajemy sól, pieprz i zioła wedle uznania . Zagotowujemy sos i dodajemy mięso mielone, następie gotujemy przez ok. 10 minut (czas liczony od zagotowania), co jakiś czas mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (połowa). Następnie układamy ziemniaki, bakłażana oraz cukinię. Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Całość zalewamy gotowym sosem pomidorowym.
Zapiekankę pieczemy przez ok. 25 minut. Po tym czasie wysuwamy naczynie i sprawdzamy stopień miękkości warzyw za pomocą widelca. Jeśli widelec napotyka opór, przedłużamy czas pieczenia o 5-10 minut. Po tym czasie posypujemy tartym serem, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.