Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią
Przepis na sycący posiłek dla całej rodziny? Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i cukinią poleca się na obiad! W rolach głównych: orzeźwiająca cukinia i wyrazisty bakłażan, a także ziemniaki i mięso drobiowe. Do tego kwaskowata passata pomidorowa, przyprawy i wisienka na torcie: czyli ciągnący się ser mozzarella. Taki obiad nie tylko pysznie smakuje, ale także dostarcza mocy składników odżywczych – m.in. potasu, folianów, błonnika czy przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
sztuk ziemniaków
560 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
opakowanie passaty pomidorowej
700 g
|
0,8
|
szklanki wody
200 g
|
300 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w talarki i podgotowujemy przez ok. 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Bakłażana i cukinię kroimy w talarki.
W rondelku rozgrzewamy oliwę (połowa). Następie wlewamy passatę, wodę oraz przyprawy. Zagotowujemy sos i dodajemy mięso mielone, następie gotujemy przez ok. 10 minut (czas liczony od zagotowania).
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (połowa). Następnie układamy ziemniaki, bakłażana oraz cukinię. Całość zalewamy gotowym sosem pomidorowym.
Zapiekankę pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wysuwamy naczynie żaroodporne z piekarnika i posypujemy tartym serem, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut.