Zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową
Prosty sposób na przyrządzenie niecodziennego dania to zapiekanka. Lubisz zapiekanki makaronowe? U nas na stół wchodzi zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową i mięsem z piersi kurczaka. Po to danie warto sięgać w okresie wzmożonych infekcji, ponieważ fasolka szparagowa zawiera cenne składniki wspierające układ odpornościowy. Taka potrawa świetnie się sprawdzi jako obiad lub kolacja. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               makaronu pełnoziarnistego penne
             
                       | 
          
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               mięsa z piersi kurczaka
             
                       | 
          
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               fasolki szparagowej
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki mąki pszennej
             
                          
                36 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szklanka bulionu warzywnego
             
                          
                250 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szklanka mleka
             
                          
                250 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki koperku
             
                          
                16 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki pesto czerwonego
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki parmezanu
             
                          
                30 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              szczypty soli
             
                          
                0,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              szczypty pieprzu czarnego
             
                          
                0,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki papryki słodkiej
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, możemy wrzucić ją do makaronu ok. 4-3 minuty przed czasem odlania makaronu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra dół.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy mięso pokrojone w kostkę, przez ok. 5-7 minut. Podsmażone mięso przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy przyprawy oraz mąkę i podsmażamy przez minutę. Po tym czasie powoli wlewamy bulion, stale mieszając, dodajemy mleko i również mieszamy. Całość gotujemy do zgęstnięcia sosu. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy.
Makaron mieszamy z pesto, przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie układamy podsmażone mięso i fasolkę. Całość mieszamy, zalewamy sosem i posypujemy tartym serem.
Zapiekankę pieczemy bez pokrywki przez ok. 15 minut.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.