Zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową
Prosty sposób na przyrządzenie niecodziennego dania to zapiekanka. Lubisz zapiekanki makaronowe? U nas na stół wchodzi zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową i mięsem z piersi kurczaka. Po to danie warto sięgać w okresie wzmożonych infekcji, ponieważ fasolka szparagowa zawiera cenne składniki wspierające układ odpornościowy. Taka potrawa świetnie się sprawdzi jako obiad lub kolacja. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego penne
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
fasolki szparagowej
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3
|
łyżki mąki pszennej
36 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
4
|
łyżeczki pesto czerwonego
20 g
|
3
|
łyżki parmezanu
30 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, możemy wrzucić ją do makaronu ok. 4-3 minuty przed czasem odlania makaronu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra dół.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy mięso pokrojone w kostkę, przez ok. 5-7 minut. Podsmażone mięso przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy przyprawy oraz mąkę i podsmażamy przez minutę. Po tym czasie powoli wlewamy bulion, stale mieszając, dodajemy mleko i również mieszamy. Całość gotujemy do zgęstnięcia sosu. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy.
Makaron mieszamy z pesto, przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie układamy podsmażone mięso i fasolkę. Całość mieszamy, zalewamy sosem i posypujemy tartym serem.
Zapiekankę pieczemy bez pokrywki przez ok. 15 minut.