Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową

Zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową

Prosty sposób na przyrządzenie niecodziennego dania to zapiekanka. Lubisz zapiekanki makaronowe? U nas na stół wchodzi zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową i mięsem z piersi kurczaka. Po to danie warto sięgać w okresie wzmożonych infekcji, ponieważ fasolka szparagowa zawiera cenne składniki wspierające układ odpornościowy. Taka potrawa świetnie się sprawdzi jako obiad lub kolacja. Smacznego! 

25 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Low glycemic index Low glycemic index
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

418 kcal Kalorie
30 g Białko
13 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
692 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu pełnoziarnistego penne
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
200 g
 fasolki szparagowej
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
3
łyżki mąki pszennej
36 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
szklanka mleka
250 g
4
łyżeczki koperku
16 g
4
łyżeczki pesto czerwonego
20 g
3
łyżki parmezanu
30 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

418 kcal Kalorie
30 g Białko
13 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
692 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, możemy wrzucić ją do makaronu ok. 4-3 minuty przed czasem odlania makaronu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra dół.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy mięso pokrojone w kostkę, przez ok. 5-7 minut. Podsmażone mięso przekładamy na talerz.

4

Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy przyprawy oraz mąkę i podsmażamy przez minutę. Po tym czasie powoli wlewamy bulion, stale mieszając, dodajemy mleko i również mieszamy. Całość gotujemy do zgęstnięcia sosu. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy.

5

Makaron mieszamy z pesto, przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie układamy podsmażone mięso i fasolkę. Całość mieszamy, zalewamy sosem i posypujemy tartym serem.

6

Zapiekankę pieczemy bez pokrywki przez ok. 15 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.