Wegański gulasz z soczewicą, warzywami i surówką z kiszonych ogórków
Jak gulasz to tylko na mięsie? Nie! Wypróbuj nasz wegański gulasz z soczewicą, warzywami i surówką z kiszonych ogórków i przekonaj się, że to klasyczne danie smakuje równie pysznie w wersji wege. Co będzie Ci potrzebne? Poza pełną witamin i pełnowartościowego białka soczewicą znajdziesz tu także świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Całość jest świetnym źródłem witamin z grupy B, cynku i przeciwutleniaczy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
200 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
6
|
sztuk kiszonych ogórków
300 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
10
|
łyżeczek kopru świeżego
40 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na równe kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą 2 cm ponad ich poziom i gotujemy ok 25 minut, do miękkości.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy ziemniaki przez około 20-30 minut, do momentu, aż będą złociste.
Połowę cebuli, czosnek, listek laurowy, seler i marchew przesmażamy w rondlu na połowie oliwy, aż lekko zmiękną. Dodajemy soczewicę i dusimy tak jeszcze chwilę.
Do podduszonej soczewicy z warzywami, dodajemy pomidory w puszce wraz z odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica zmięknie.
Do ugotowanych warzyw z soczewicą dodajemy pokrojoną w kostkę około 2 cm paprykę i tymianek. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli brakuje, możemy dodać więcej tymianku).
Ogórki kroimy w cienkie plastry, a cebulkę w drobną kostkę. Pokrojone warzywa doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, posiekanym koperkiem i skrapiamy oliwą. Wszystkie składniki mieszamy.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego!