Wegański gulasz z soczewicą, warzywami i surówką z kiszonych ogórków

Wegański gulasz z soczewicą, warzywami i surówką z kiszonych ogórków

Jak gulasz to tylko na mięsie? Nie! Wypróbuj nasz wegański gulasz z soczewicą, warzywami i surówką z kiszonych ogórków i przekonaj się, że to klasyczne danie smakuje równie pysznie w wersji wege. Co będzie Ci potrzebne? Poza pełną witamin i pełnowartościowego białka soczewicą znajdziesz tu także świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Całość jest świetnym źródłem witamin z grupy B, cynku i przeciwutleniaczy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Wegański gulasz z soczewicą, warzywami i surówką z kiszonych ogórków
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

495 kcal Kalorie
25 g Białko
11 g Tłuszcze
83 g Węglowodany
866 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
5
sztuk ziemniaków
350 g
2
sztuki cebuli
160 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka marchwi
80 g
200 g
 soczewicy czerwonej
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka papryki żółtej
170 g
6
sztuk kiszonych ogórków
300 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
2
łyżeczki musztardy
20 g
10
łyżeczek kopru świeżego
40 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

495 kcal Kalorie
25 g Białko
11 g Tłuszcze
83 g Węglowodany
866 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na równe kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą 2 cm ponad ich poziom i gotujemy ok 25 minut, do miękkości.

2

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy ziemniaki przez około 20-30 minut, do momentu, aż będą złociste.

3

Połowę cebuli, czosnek, listek laurowy, seler i marchew przesmażamy w rondlu na połowie oliwy, aż lekko zmiękną. Dodajemy soczewicę i dusimy tak jeszcze chwilę.

4

Do podduszonej soczewicy z warzywami, dodajemy pomidory w puszce wraz z odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica zmięknie.

5

Do ugotowanych warzyw z soczewicą dodajemy pokrojoną w kostkę około 2 cm paprykę i tymianek. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli brakuje, możemy dodać więcej tymianku).

6

Ogórki kroimy w cienkie plastry, a cebulkę w drobną kostkę. Pokrojone warzywa doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, posiekanym koperkiem i skrapiamy oliwą. Wszystkie składniki mieszamy.

7

Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.